Още 11 заразени с COVID-19, 107 са вече потвърдените случаи у нас (обновена; видео)

OFFNews 19 март 2020 в 17:40 7147 2

Снимка Александра Маркарян

Още 11 потвърдени положителни проби бяха потвърдени днес. С това общият брой заразени с коронавирус у нас е 107 души, съобщи началникът на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Двама от заразените са настанени в инфекциозна клиника в Смолян, единият от Пловдив е хоспитализиран, а другият е приходящ и предстои да бъде издирен и уведомен. В софийските болници са останалите 7 пациенти.

Заразените в Смолян са били в контакт с установения вече инфектиран пациент, който е настанен там. Сред потвърдените случаи в София един е пребивавал в Банско.

Сред установените с положителни проби е и дете на 8 години, без симптоми на заболяването.

Тежко е състоянието на пациент в Пирогов, който е интубиран. Все още не е потвърдена положителната му проба, но е с клинични симптоми на коронавирус.

На всички останали новооткрити с COVID-19 състоянието е стабилно, каза шефът на оперативния щаб.

В болница "Софиямед" е установено второ огнище на болестта, касаещо случая с лекаря от Велико Търново и докато не се изясни ситуацията, няма да се приемат пациенти, категоричен е проф. Мутафчийски.

Най-ефективно е контактните лица да бъдат изолирани, иначе се създава фалшиво спокойствие, което ще ни изиграе лоша шега, коментира проф. Мутафчийски относно резултатите от бързите тестове за коронавирус, които много често не дават коректни резултати.

По повод заявеното по-рано намерение на щаба да бъдат въведени още по-строги мерки, в случай че броят на откритите заразени надхвърли 100, Мутафчийски каза, че такива мерки вече се вземат, затворен е достъпът до Банско, така ще се процедира и при установяване на други огнища на зараза.

Още два случая коментира шефът на щаба: единият с мъж, който пробил блокадата на Банско. Консумирал алкохол с двама приятели и след това бил открит мъртъв. Мъжът е на 60 години и предстои съдебно-медицинска аутопсия, за да се установи причината за смъртта му.

Пробата на пациента, който по-рано избяга от Пирогов и беше върнат от полиция, за да бъде изследван, все още не е готова.

В националната лаборатория предстои да бъдат обработени още 90 проби. Близо 4000 проби са изследвани в лабораториите до този момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

1

emanuilis

19.03 2020 в 19:02

Да се осигури безплатен и анонимен IgG-тест за CoViD19, и да се приключи веднъж завинаги с цялата тази истерия.

Колко според вас ще са положителните резултати сред неподбрана група хора?
 
X

Подкастът на OFFNews