Осъдиха компанията 'Джонсън и Джонсън' да плати 8 млрд. долара обезщетение на пациент

OFFNews 10 октомври 2019 в 11:20 2401 0

Снимка BBC

Компанията „Джонсън и Джонсън“ е осъдена да плати 8 милиарда долара обезщетение на пациент, на когото са пораснали гърди след терапия с антипсихотичното лекарство Risperdal, съобщава Ройтерс, цитирайки решение на съда във Филаделфия. 

Решението в полза на Никълъс Мъри е първият случай, при който на съдебно заседание в Пенсилвания е присъдено изплащането на наказателно обезщетение. Делото на Мъри е едно от хилядите дела срещу препарата Risperdal, които очакват развръзка.

Мъри, подобно на други мъже ищци в масовия съдебен процес срещу медикамента, твърди, че е развил гърди, след като му е било предписано лекарството, когато е бил непълнолетен. Американската агенция по храните и лекарствата е одобрила лекарството в края на 1993 г. за лечение на шизофрения и епизоди на биполярна мания при възрастни.

Пострадалите твърдят, че компанията „Джонсън и Джонсън“ не е предупредила за риска от гинекомастия, т.е. развитието на увеличени гърди при мъжете, свързано с употребата на Risperdal, освен това препаратът се предлага на пазара, без е одобрена употребата му от деца.

Според изявлението на адвокатите на няколко ищци по делото това е поредният случай, при който е наложено наказателно обезщетение на корпорация, която поставя печалбите над безопасността и над пациентите. „Johnson & Johnson“ и филиалът Janssen избраха милиардите печалба пред децата“ се казва още в изявлението.

От компанията са заявили, че присъдата е „несъразмерна с първоначалната компенсационна присъда в този случай и компанията е уверена, че ще бъде отменена“. От фармацевтичния гигант са добавили, че съдебните заседатели по делото не са имали възможност да чуят доказателства за ползите от употребата на Risperdal.

В съдебния си процес Мъри, който вече е на 26 години, твърди, че е развил гърди, след като през 2003 г. лекарите му предписали Risperdal без етикет, за „разстройство от аутистичния спектър“.

През 2015 г. той  печели обезщетение от 1,75 млн. долара, след като адвокатите му успяват да докажат, че от „Джонсън и Джонсън“ са проявили небрежност и не са предупредили за риска от развитие на гинекомастия при мъжете. Държавният апелативен съд потвърдил присъдата през февруари 2018 г., но намалил обезщетението на 680 000 долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови