Опасно усложнение от COVID-19 откриха хирурзи от ИСУЛ

Става въпрос за едновременна тромбоза на венозните и на артериалните съдове.

OFFNews 27 януари 2022 в 13:04 2562 2

Опасно усложнение вследствие на прекаран коронавирус са открили лекари от Клиниката по хирургия и Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Става въпрос за едновременна тромбоза на венозните и на артериалните съдове. Тя е забелязана при трима пациенти, преболедували COVID-19 месеци преди да постъпят по спешност за операция в болницата.

Първият пациент, на 78 г. , постъпва в ИСУЛ със силни болки в корема и повръщане. Той е диагностициран с остър хирургичен корем и е назначена спешна операция. По време на интервенцията става ясно, че мъжът е с перитонит на дебелото черво.

„Още по време на операцията ми направи впечатление нетипичният вид на дебелото черво, което беше напълно бяло и некръвоснабдено“, разказва д-р Димитър Пейчинов, хирург в Клиниката по хирургия на ИСУЛ.

Вторият пациент, на 63 г. и с придружаващи заболявания, e приет в Спешно отделение с болки в корема. След направени изследвания е установен увеличен размер на слезката, без мъжът да има данни за претърпяна травма в тази област. По време на спешната операция по премахване на далака, хирурзите отново се натъкват на нещо нехарактерно: тежка исхемия, бял цвят на тъканите и формиран абсцес.

Третият пациент, на 66 г. и отново с придружаващи заболявания, постъпва в спешното с данни за остро кървене от стомаха, след извършена полипектомия (отстраняване на полипи) . По време на операцията, хирурзите отново се натъкват на подобна находка: лишени от кръвоснабдяване органи и тъкани, върху които трудно се извършват манипулации.

Едновременна артериална и венозна тромбоза, както и застой в микроциркулацията, без сериозна възпалителна реакция. Това заключение прави началникът на Отделението по обща и клинична патология към ИСУЛ д-р Иван Терзиев от изпратените при него материали от пациентите. Според него увреждането на стените на артериалните и венозни съдове е в резултат на коронавируса.

От медицинската документация на пациентите става ясно още, че и тримата са прекарали COVID тежко, с дълъг престой в болница. Също така, те не са били ваксинирани.

„Подобни усложнения могат да бъдат хванати само в натоварени спешни хирургични центрове като нашия, през който годишно минават около 30 % от пациентите в столицата“, категоричен е д-р Пейчинов.

Неговият съвет към пациенти с подлежащи кардиологични заболявания, е да се ваксинират, а тези, които са пропуснали да го направят и са преболедували тежко COVID-19, редовно да си правят профилактични изследвания. Той апелира още да не се прекалява с приема на салицилати (Аспирин). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

28.01 2022 в 09:56

На хирурзи не може да се вярва.В конкретните случаи е смешно да се търси връзката с ковид,още повече месеци след преболедуването.Голяма част от сърдечно болните пациенти правят такива усложнения и много често загиват от тях....за академичния свят подобни съобщения са смущаващи и леко смехотворни(както знаем половината хирурзи са велики колкото Ал.Македонски,а другата половина е по-велика от него)...

22547

1

dolivo

27.01 2022 в 17:00

нека и тези случаи се чуят, не само машинно тиражираните усложнения след ваксини