ООН: Половината от бременностите по света са нежелани

Едва 57% от жените са в състояние да вземат самостоятелни решения за своите сексуални и репродуктивни права

OFFNews 31 март 2022 в 09:53 694 0

Снимка Getty Images

Фондът на ООН за населението съобщава, че според ново проучване почти половината от всички бременности в света - 121 милиона годишно - са нежелани, което се нарича "пренебрегвана криза", съобщи Асошиейтед Прес.

В годишния си доклад за състоянието на световното население през 2022 г., публикуван вчера, фондът посочва, че над 60 процента от нежеланите бременности завършват с аборт, а приблизително 45 на сто от абортите са опасни и причиняват от 5 до 13 на сто от смъртните случаи при майките.

"Този доклад е сигнал за събуждане", заяви д-р Наталия Канем, изпълнителен директор на фонда, който сега се нарича агенция на ООН за сексуално и репродуктивно здраве.

"Зашеметяващият брой на нежеланите бременности представлява глобален провал в спазването на основните човешки права на жените и момичетата. За засегнатите жени най-важният репродуктивен избор - дали да забременеят или не - не е никакъв избор", каза тя, цитирана от БТА.

Процентът на нежеланите бременности все пак е намалял между 1990 и 2019 г. - от 79 на 64 на всеки 1000 жени на възраст от 15 до 49 години, и това предлага "някаква утеха", се казва в доклада. Но в него се отбелязва, че общият брой на жените, които преживяват нежелана бременност, се е увеличил с около 13 процента през 30-годишния период поради нарастването на населението.

Според изследването на фонда около 257 милиона жени в световен мащаб, които искат да избегнат бременност, не използват безопасни и съвременни методи за контрацепция, а в 47 държави около 40 процента от сексуално активните жени не използват никакви контрацептивни методи.

Данните на ООН от тази година, които разглеждат жените в репродуктивна възраст в 64 държави, показват, че 23 процента от тях не могат да откажат секс, 24 на сто не могат да вземат решения за собственото си здравеопазване, а 8 процента не могат да вземат решения за контрацепция, се казва в доклада.

"Всичко това означава, че само 57 процента от жените са в състояние да вземат самостоятелни решения относно своите сексуални и репродуктивни права", се казва в доклада.

Според данни, публикувани в британското медицинско списание "Дъ Лансет" през 2020 г., в доклада се казва, че "в периода 2015-2019 г. е имало приблизително 121 милиона нежелани бременности всяка година, като около 48 процента от всички бременности са били нежелани."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови