Онкологичната болница във Варна отчете над 1300 пациента за 2022 г.

Специализираната болница е първата в страната, която постави началото на психологичната подкрепа за болните от рак и техните близки

OFFNews 03 февруари 2023 в 13:04 1219 0

онкоболница

Снимка Скрийншот

СБАЛОЗ "Д-р Марко Марков", Варна

Повече от 1360 души от областите Варна и Добрич са лекувани с химиотерапевтични процедури през миналата година в специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания (СБАЛОЗ), съобщиха днес от лечебното заведение в крайморския град.

През годината новорегистрираните пациенти с онкозаболявания във Варна са били 1750, а в Добрич – 442. Водещите злокачествени болести при мъжете са ракът на кожата, простатата и дебелото черво, а при жените – на млечната жлеза, на кожата и на дебелото черво.

През 2022 г. в отделението по хирургия на СБАЛОЗ са извършени 1576 операции. В отделението по химиотерапия извършените процедури са 12 464. През отделението по лъчетерапия са преминали 425 пациенти, а по гастроенерология - 1 607. В Диагностично-консултативния блок за диспансерно наблюдение са преминали 30 876 пациенти.

„Колкото и да се усъвършенстват методите за лечение на онкологичните заболявания, ключът към тяхното намаляване се крие в превенцията и профилактиката“, коментира управителят на болницата проф. Георги Кобаков пред БТА. Той уточнява, че екипът на лечебното заведение е висококвалифицирани специалисти, а в момента се обучават и 19 специализанти.

Варненската специализирана болница е първата в страната, която още преди 7 години постави началото и започна да прилага световния стандарт за специализирана психологическа помощ и подкрепа на болните от рак и техните близки. Бе разкрит специален кабинет с постоянно присъствие на онкопсихолог.

В рамките на Програмата за психосоциална подкрепа преди четири години болницата започна и инициативата „Училище за грим“. В него дамите с онкологична диагноза, освен че получават съвети как да се погрижат за грима си след страничните ефекти на химиотерапията, биват консултирани от дипломиран фармацевт как да избират козметика и да се справят при кожни проблеми или увреждане на лигавиците. Напълно безплатно те получават индивидуален план в зависимост от медикаментите, които им се вливат и страничните ефекти, които те оказват на организма им.

Със съдействието на екипа на лечебното заведение през 2022 година близо 30 жени, диагностицирани с рак на млечната жлеза, получиха безплатни перуки, предоставени чрез „Жените в онкологията“ – България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови