Омикрон в Кипър, затягат мерките от 15 декември

OFFNews 13 декември 2021 в 16:44 1094 0

От 15 декември в Кипър влизат в сила допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса заради случаите на новия вариант Омикрон, реши днес правителството, цитирано от БНР.

Още места се затварят за неваксинираните в Кипър. Днес правителството добави сватби и кръщенета към обявените по-рано стадиони, театри, кина, музикални и танцови школи, развлекателни центрове и ресторанти.

От 15 декември до 31 януари 2022 г. достъпът на всички тези места е разрешен само на хора, които са получили поне една доза от ваксината и представят отрицателен PCR или бърз тест.

Засилват се изискванията и към ваксинираните.

От 15 декември до 15 януари тези от тях, които са били близки контакти на потвърдени случаи на коронавирус, трябва да направят два теста - бърз тест в рамките на 72 часа и безплатен PCR тест на 7-ия ден.

Допълнителна предпазна мярка се въвежда за пътуващите към Кипър. Те също трябва да преминат безплатен бърз тест 72 часа след пристигането си.

Заразените с Омикрон ще бъдат поставяни под задължителна карантина в определените от здравното министерство карантинни хотели.

От 15 декември се намалява срокът за поставяне на третата, бустерна доза - от 6 месеца след първоначалната ваксинация на 5 и половина месеца.

От 16 декември започва ваксинацията на децата от 5-11-годишна възраст, обяви още кабинетът.

Правителството в Кипър одобри допълнителните мерки, особено загрижено за епидемиологичната ситуация, след като в петък бяха открити първите три случая на Омикрон в страната. Заразените с новия вариант са трима ученици от техническо училище в Лимасол, завърнали се в група от 42 души от образователна екскурзия до Шотландия.

500 души – ученици, учители и други контактни лица, преминаха в събота PCR-тест в специално изпратеното в училището мобилно звено на Министерството на здравеопазването. Сред тях бяха открити 3 положителни случая на варианта Делта. Допълнително изследване на взети по-рано проби установи още 2 случая на Омикрон.

„Правителството не разделя нашите съграждани. Ние предлагаме на всеки възможността да защити собственото си здраве и здравето на своите близки. Ваксинацията спасява животи!”, заяви при представянето на новите мерки днес здравният министър Михаил Хаджипанделас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови