Омикрон си тръгва до дни от САЩ и Великобритания

Пикът на новия вариант в Щатите ще е на 19 януари, после случаите рязко ще намалеят, твърдят учени

OFFNews 12 януари 2022 в 07:59 2173 0

Омикрон е стигнал пика си в САЩ и Великобритания, има признаци, че случаите започват да намаляват, съобщиха АП и БТА. 

Според учени новият вариант на коронавируса се е оказал толкова силно заразен, че може вече да няма хора, през които да не е преминал, само месец и половина след първоначалното му откриване в Южна Африка. 

Разпространението му "може да намалее толкова бързо, колкото се и разрасна", каза изследователят Али Мокдад от Вашингтонския университет в Сиатъл. В същото време експерти предупреждават, че все още има много несигурност как би се развила следващата фаза от пандемията. Достигането на плато или намаляването на заразяванията в двете страни не се случва навсякъде по едно и също време или с едно и също темпо. 

Според модела на Вашингтонския университет броят на ежедневните регистрирани случаи в САЩ ще достигне пиково ниво от 1,2 милиона души до 19 януари и после рязко ще спадне, "просто защото всички, които може да бъдат заразени, ще бъдат заразени", каза Мокдад. 

По думите му според изчисленията на университета реалният брой на новите дневни случаи в САЩ, включително хора, които не са се тествали, вече е стигнал върхово ниво, отбелязвайки 6 милиона на 6 януари.

Във Великобритания правителствените данни показват, че новите заразявания са намалели до около 140 000 на ден миналата седмица, след като са надхвърлили 200 000 на ден по-рано този месец. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!