Омикрон по-рядко причинява дълъг COVID

OFFNews 17 юни 2022 в 08:56 1049 0

Омикрон

Снимка Getty Images

вариантът Омикрон

Омикрон по-рядко причинява дълъг COVID от предишните варианти на коронавирус, показва първото рецензирано проучване по рода си в Обединеното кралство, съобщи Ройтерс.

Изследователи от Кралския колеж в Лондон установиха, че вероятността за развитие на дълъг COVID след заразяване са били с 20 до 50 % по-ниски по време на вълната от Омикрон в Обединеното кралство в сравнение с разпространяването на Делта. Тази стойност варира в зависимост от възрастта на пациента и времето на последната му ваксинация.

Дългият COVID, който включва продължителни симптоми, вариращи от умора до "мозъчна мъгла", може да бъде изтощителен и да продължи седмици или месеци. Все повече се признава за проблем на общественото здраве и изследователите се опитват да разберат дали Омикрон представлява толкова голям риск от продължителен COVID, колкото предишните доминантни варианти.

Изследването на Кралския колеж се смята за първото академично изследване, което показва, че Oмикрон не представлява толкова голям риск за дълъг COVID, но това не означава, че броят на пациентите с дълъг COVID е намалял, заяви екипът.

Въпреки че рискът от дълъг коронавирус е бил по-нисък по време на Oмикрон, още хора са били заразени, така че абсолютният брой на страдащите сега е по-голям.

Водещият изследовател д-р Клеър Стивс отбеляза, че това е „добра новина“, но призова да не престават грижите в случай на дълъг COVID.

Службата за национална статистика на Обединеното кралство заяви през май, че 438 000 души страдат от дълъг COVID, като инфекцията с Омикрон представлява 24%. Здравните власти заявиха, че рискът от продължителни симптоми след заразяване с Oмикрон е по-нисък, отколкото при Делта, но само при хората, получили двойна ваксинация.

Изследването показва, че 4,5 % от изследваните 56 003 души по време на пика на Омикрон, декември 2021 г. - март 2022 г., съобщават за продължителен COVID. По време на вълната от коронавирус през юни-ноември 2021 г. 10,8% от 41 361 души са имали продължителни симптоми.

Въпреки че проучването, публикувано в списание „Лансет“, сравнява Делта и Омикрон, д-р Стивс заяви, че предишната работа не е показала съществена разлика в риска от дълъг КОВИД между другите варианти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови