Омикрон не ''бяга'' от антигенните тестове, те го улавят по-късно

OFFNews 08 февруари 2022 в 12:42 4540 0

Снимка Архив/БТА

"Омикрон не "бяга" на тестовете. Решаващият момент е кога ги правим. При първите симптоми е рано. До третия ден се получава фалшиво отрицателна реакция. Антигенните тестове позитивират по-късно от PCR, защото хващат вируса, когато е в по-голямо количество.

Това обясни в предаването "Твоят ден" по Нова нюз директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

По думите ѝ с първия си подвариант Омикрон е давал отрицателен резултат за S ген, а вторият дава положителна реакция и за него няма скринингов метод.

"Омикрон добива все по-доминантно положение – 78%, паралелно с покачване на случаите. Това са данните с две седмици назад. Вероятно в момента е около 80, дори 90%. Случаите постепенно ще започнат да намаляват, ако спазваме мерките - може би още в края на февруари", прогнозира проф. Христова.

Тя потвърди, че над 90% от починалите са неваксинирани.

"Намираме се в платото на пика на бурята. Пожарът гори с всички възможни сили, но с малки стъпки започва да затихва. Това е максимумът на пожара, не бива да се отпускаме", призова директорът на НЦЗПБ.

Тя е категорична, че всеки по-заразен подвариант води до увеличение на заболеваемостта. "Преди седмица доказахме седем случая на втория подвариант на Омикрон. Той е с от 10 до 30% по-заразен, сочат различни публикации", коментира инфекционистът.

Христова потвърди, че децата с наднормено тегло, хронични заболявания и диабет по-лесно се заразяват с вируса.

Според нея заразените на 100 000 души население на 14-дневна база намаляват.

"В сравнение с миналия понеделник те са със 100 по-малко. Тази радост е много крехка. Болниците са препълнени, а от нас зависи колко бързо ще успеем да намалим броя на заболелите", подчерта проф. Ива Христова.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг