Омбудсманът настоява за безплатни PCR тестове и лекарства за COVID

OFFNews 28 април 2022 в 13:45 803 0

Снимка Архив/БТА

Да бъде осигурен своевременен и гарантиран достъп на пациентите до безплатни PCR тестове за доказване на SARS-COV-2, както и до лекарствени продукти за домашно лечение на COVID-19, заплащани от здравната каса, настоява Омбудсманът Диана Ковачева в препоръка, изпратена до здравния министър проф. Асена Сербезова и до управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. д-р Петко Салчев.

Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Поводът за препоръката на Диана Ковачева са затрудненията, които срещат гражданите при осигуряване на диагностика и лечение на COVID-19 след отпадането на извънредната епидемична обстановка.

Омбудсманът посочва, че сред основните проблеми, които са поставени от граждани и от пациентски организации, е промяната на реда за издаване на направление за PCR.

"Предвид това, че посоченото медико-диагностично изследване е високоспециализирано, направление за провеждането му се издава от специалист, към когото пациентът трябва да бъде насочен от общопрактикуващия си лекар. Това е предпоставка за сериозни затруднения за голяма част от пациентите, предвид недостатъчния брой специалисти (например по „Пневмология и фтизиатрия“), неравномерното им разпределение в страната и необходимостта от отложен във времето час за преглед. Същевременно посещението при специалист на пациенти с коронавирус създава риск останалите пациенти, посещаващи го по повод други заболявания“, посочва омбудсманът.

Диана Ковачева отбелязва още, че алтернативното изследване на PCR - бързите антигенни тестове, също се извършват в лицензирана лаборатория срещу заплащане, с което тя е категорична, че се нарушават правата на пациентите.

„Доказването на COVID-19 е възможно и със закупени от аптеката и заплатени от пациента бързи антигенни тестове, но в този случай, независимо дали тестът е проведен от пациента или от личния му лекар, е невъзможно регистрирането на резултата в Националната здравноинформационна система“, отбелязва Ковачева.

Според нея недиагностицирането на COVID-19 нарушава правата на гражданите като пациенти и здравноосигурени лица, като същевременно може да стане причина за нарастване на заболеваемостта и нова епидемична вълна.

Омбудсманът изразява безпокойство от невъзможността за предписване и получаване на лекарствени продукти за домашно лечение на здравноосигурените с COVID-19, заплащани от НЗОК. Ковачева настоява да бъде проявено разбиране, че независимо от отпадане на извънредната епидемична обстановка, опасността от разпространение на COVID -19 в страната не е отминала и правата на гражданите при диагностиката и лечението на инфекцията следва да бъдат изцяло гарантирани.

Вчера омбудсманът изпрати становище до здравния министър, в което поиска да се запази възможността за изписване на лекарства и на хартиен носител, припомнят от пресцентъра на обществения защитник. Позицията на омбудсмана е, че въвеждането на задължителен електронен формат нарушава правата на гражданите до медицинска грижа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови