Оксфордска ваксина срещу COVID-19 стимулира изграждането на антитела и Т-клетки

OFFNews 16 юли 2020 в 16:19 2067 0

Разработвана в Оксфорд ваксина за COVID-19 дава обещаващи резултати в изпитанията с хора, съобщи БТА.

Изпитанията с хора на разработваната ваксина показват обещаващи резултати след сведенията, че тя осигурява двойна защита срещу вируса. Кръвните проби на доброволците от първата фаза на изпитанията са показали, че ваксината не само стимулира тялото да произвежда антитела, но и така наречените "Т-клетки", известни още като лимфоцити, които играят ключова роля за имунната реакция на организма.

За друга ваксина, разработвана в лондонския Имперски колеж, също има много положителни отзиви.
Дейвид Карпентър, председател на комисията, одобрила проекта за ваксината, заяви, че още не може да се говори за конкретни дати, но ако работата продължи с голяма фармацевтична компания, ваксината може да бъде на разположение още през септември и че всички усилия са насочени в тази посока. Разработването на ваксината се подкрепя от правителството и AstraZeneca.

Междувременно от Johnson&Johnson съобщиха, че започват изпитания във "Фаза 1" на кандидат за COVID-19-ваксина. Новината беше оповестена пред CNBC от финансовия директор на компанията Джоузеф Уолк.

Уолк отбеляза, че се очаква в тази "Фаза 1" да бъдат включени повече от 1000 участници, предимно на възраст между 18 и 55 години, въпреки че компанията планира да включи и група хора, които са на 65 или повече години в ранния етап на изпитание на ваксината.

Той съобщи, че се водят разговори с Националните здравни институти в САЩ за преместване на срока за очакваното изпитание на ваксината във "Фаза 3" към края на септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови