Окончателно: На 27 декември започва ваксинацията срещу COVID-19 в България

Първите 10 000 дози пристигат от Белгия най-късно на 26 декември

OFFNews 22 декември 2020 в 21:02 1735 0

Създадена е необходимата организация първите ваксини срещу COVID-19 у нас да бъдат поставени на 27 декември.

Това стана ясно след среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, Националния ваксинационен щаб и представители на шестте регионални здравни инспекции, отговарящи за организацията по ваксинирането срещу COVID-19.

Очаква се първите близо 10 000 дози от ваксината срещу COVID-19 да пристигнат от Белгия в България най-късно на 26 декември. На границата камионът, който ги превозва, ще бъде посрещнат и ескортиран до Бул Био, където под постоянна полицейска охрана, ваксините ще бъдат приети. При всички необходими за съхранението им мерки и с полицейски ескорт флакони ще бъдат транспортирани и до регионалните здравни инспекции в Пловдив, Бургас и Варна.

„Това е първата стъпка на ваксинационната кампания в страната, която ще продължи с още доставки след Нова година. Първите ваксини са за лекарите и медицинските сестри, които са на първа линия в борбата с COVID-19. Има ръст на медицинските лица, които искат да се ваксинират“, това обясни доц. Ангел Кунчев.

Българските граждани ще получат цялата информация за качеството на ваксината. Всичко ще бъде обяснено на достъпен език, така че всеки да получи отговор на въпросите си и да вземе информирано решение, обясни още главният държавен здравен инспектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови