Около 90% от пациентите с фамилна хиперхолестеролемия не са диагностицирани

Бърз тест дава възможност на всеки да провери риска от заболяването

OFFNews 11 октомври 2018 в 08:00 2001 0

Около 90% от хората с фамилна хиперхолестеролемия (ФХ) в България не са диагностицирани. Повечето от засегнатите научават за заболяването едва след преживяването на инфаркт или инсулт.

ФХ е заболяване, при което в резултат на генетични мутации черният дроб е неспособен да обработи излишното количество LDL-холестерол. Високите нива на лошия холестерол могат да доведат до преждевременни сърдечносъдови заболявания и преживяването на сърдечносъдови инциденти. Вероятността болестта да се предаде по наследство е от 25% до 50%.

У нас регистрираните с тази болест са около 14 000 души, а в световен мащаб броят им достига до над 35 милиона души.

За повишаване на информираността по отношение на ФХ у нас стартира кампания под надслов „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“. Целта е да се насочи общественото внимание към заболяването, неговите признаци, риска от появата на сърдечно-съдови инциденти и необходимостта от ранна диагностика, превенция и лечение.

Във Facebook страницата на кампанията „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“ е създаден онлайн тест, с който за по-малко от минута всеки може да провери своя риск от ФХ и да направи крачка напред в превенцията от сърдечносъдови инциденти.

Данните сочат, че рискът от подобни инциденти преди 55-60-годишна възраст при хората, предразположени към унаследяване на ФХ, е 2 пъти по-висок. Със 100 пъти се повишава и рискът от сърдечносъдова смъртност. При мъжете с ФХ, които не се лекуват, има 50% по-голяма вероятност да преживеят сърдечносъдов инцидент, преди да достигнат 50-годишна възраст. При жените тази вероятност е с 30% по-висока преди навършването на 60 години.

Диагностицирането на болестта в начален етап позволява да се пристъпи към медикаментозно лечение за намаляване на нивата на LDL-холестерола, като по този начин се избягва рискът от усложнения и смъртност.

Кампанията „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“ се провежда от биотехнологичната компания "Амджен България" в партньорство с Дружество на кардиолозите в България, федерация "Български пациентски форум" (ФБПФ) и сдружение „Кардиология и фамилна хиперхолестеролемия България“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!