Около 1/3 от българските медици са изявили желание да се ваксинират срещу COVID-19

Кратките характеристики на ваксините не са ясни, съобщи министърът на здравеопазването по време на парламентарния контрол

OFFNews 18 декември 2020 в 15:56 1759 0

Снимка Архив

33,09% от медицинския персонал у нас са се записали за доброволно ваксиниране срещу COVID-19. Данните са към 10 декември и бяха обявени oт министъра на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол, предаде БТА.

Продължава набирането на желаещи сред лекарите, зъболекарите, фармацевтите, помощник-фармацевтите и професионалистите по здравни грижи да се ваксинират срещу COVID-19.

„Министерството на здравеопазването няма да се превръща в търговски дистрибутор, нито ще убеждава гражданите за точно определен продукт“, каза още министър Ангелов.

По думите му ведомството се ангажира всеки лекар да има пълна информация за ваксините, а той ще настоява производителите да отговорят на всички въпроси, без да има премълчаване на данни.

„Ние ще обясним на гражданите, че ваксинирането е пътят към спасението и пътят към прегръдките, ако щете, към нормалните човешки отношения. Ваксините ще ни дадат това спасение от COVID-19. Но българските граждани искат да чуят отговор на всеки въпрос, който ги притеснява и МЗ се ангажира да създаде такава информационна среда, че всеки лекар да получава информацията преди всички и да я предоставя на достъпен и разбираем език на хората, за които се грижи”, заяви Ангелов.

Кратките характеристики на ваксините не са ясни, посочи министър Ангелов. Той увери, че здравното министерство осъзнава важността на предстоящата ваксинация и ще вложи всички усилия в успешното ѝ национално провеждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови