Офталмолог: Хората с контактни лещи са по-предпазени от коронавируса

OFFNews 06 април 2020 в 12:03 2046 0

Пациентите, които носят лещи, са по-предпазени от коронавируса, защото те са свикнали, преди да пипат очите си, да взимат изключителни хигиенни мерки, твърди д-р Алек Топов, началник на отделението по Офталмология в болница "Токуда" пред БНР.

С развитието на пандемията, всички специалисти предупреждават да се пазят очите, защото, заедно с ръцете и устата, очите са един от пътищата за заразяване и разпространение на инфекцията, каза специалистът. 

По думите му до момента няма 100-процентови доказателства, че този вирус може да проникне през конюнктивата, но тъй като има открита лигавица, се предполага, че и оттам вирусът може да навлезе в организма.

"По тази причина така, както използваме защитна маска при прегледа на пациентите, задължително очните лекари в изключително близък контакт с пациента, трябва да използваме и предпазен шлем”, казва д-р Топов

Според него няма и 100-процентова сигурност, че очилата предпазват от вируса, но е задължение на всеки да вземе мерки за себе си и околните.

Д-р Топов успокои пациентите, които страдат от офталмологични заболявания, че от първия ден на извънредното положение, всички спешни прегледи и операции продължават да се правят, защото не търпят отлагане. Към момента няма и недостиг на лекарства за тези пациенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови