Очният преглед веднъж годишно е профилактика срещу глаукомата

OFFNews 10 март 2022 в 09:01 955 0

Снимка Pixabay

Прегледът за измерване на очното налягане веднъж годишно е възможност за ранна диагностика на глаукомата. Това каза по БНР офталмологът доц. Анета Мишева.

Тя подчерта, че покачването на очното налягане няма симптоми и човек не подозира, че го има. А това повишено очно налягане води до невъзвратима загуба на зрението, до атрофия на зрителния нерв, уточни лекарката.

Глаукомата е група от дегенеративни заболявания, обединени от един общ признак – прогресивно и типично увреждане на зрителния нерв и зрителното поле.

Тя е втората причина за слепота в световен мащаб след катарактата и първа сред по-възрастните хора. Един от основните „виновници“ за нейното възникването е повишеното вътреочно налягане, което, когато е много високо, уврежда необратимо очния нерв и човек губи зрението си.

Близо 10 млн. в света са двустранно слепи от глаукома и процентът нараства. Съвременната медицина набляга на ранното откриване.

Това е заболяване на хора над 40-годишна възраст, но в последните години установяваме и едно подмладяване на заболяващите, каза доц. Мишева. По думите ѝ при поставена диагноза, пациентът трябва да бъде наблюдаван. Очното налягане на такива пациенти се измерва на три месеца.

Заради липсата на симптоми заболяването често се диагностицира твърде късно, когато човек не вижда с някое от очите. Глаукомата е известна още като “тихия убиец“, тъй като не дава никакви конкретни оплаквания. Желателно е всеки, който отива в очния кабинет, да си измери очното налягане.

Най-доброто изследване за очно налягане е т.нар. очен скенер.

Доц. Анета Мишева коментира и отражението на COVID инфекцията върху очите:

“При COVID-19 има зачервяване в по-острите стадии, а след това се наблюдава сутрешно безпричинно сълзене на очите. При интубирани пациенти могат да настъпят и други промени в очните дъна, но са описани много малко случаи“, каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки