Очаква се затягане на мерките в София и други градове

Учениците след 4 клас минават на ротация, заведенията с работно време до 22 ч.

OFFNews 20 януари 2022 в 12:43 14873 2

Снимка Архив/БТА

София ще въведе противоепидемичните мерки от трети етап на плана за управление на пандемията, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след заседание на пандемичния комитет. Предстои решение на националния щаб, в което подробно ще бъдат разписани новите мерки. Те трябва да влязат в сила от следващата седмица.

Предвижда се въвеждането на ротационно обучение на по-големите ученици. Децата от първи до четвърти клас ще продължат да се обучават присъствено.

През следващата седмица, която е последна преди междусрочната ваканция, в училище най-вероятно ще останат учениците от 7-и,10-и и 12-и клас, а тези от 5-и, 6-и, 8-и, 9-и и 11-и клас ще се обучават дистанционно, каза Кунчев и уточни, че окончателното решение ще бъде взето от МОН.

Ще бъдат наложени ограничения и в заведенията и ресторантите в София – работно време до 22 часа и ползване до 50% от капацитета в обектите.

Мерките ще бъдат прецизирани в решението на националния щаб, който ще заседава утре. Според Ангел Кунчев те ще влязат в сила на 26 януари.

Подобни нови ограничения се очаква да бъдат въведени и в другите области с драстично повишение на заболеваемостта - Благоевград, Бургас, София-област, Перник, Видин, Стара Загора и Пловдив, каза още Кунчев.

Мерките по области зависят от предложенията на регионалните здравни инспекции, уточни той.

Към момента у нас се наблюдава голяма разлика в заболеваемостта в отделните региони, затова засега не се обсъждат нови мерки на национално ниво. Ако още области достигнат крайните етапи на плана обаче, това ще се случи, каза Кунчев.

Променят и броя на клъстерите, по които се следи заетостта на интензивните легла у нас, каза още Кунчев. Те ще бъдат 5 зони, вместо шест, както са в момента. Всяка от тях ще разполага с поне една университетска болница - София, Пловдив, Плевен, Варна, Стара Загора.  

Предстои да бъде създадена карта, която в реално време да показва промените, които настъпват в отделните области, съобщи главният държавен здравен инспектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови