Общинската болница във Велинград ще погасява дългове със заем

Диана Варникова 29 август 2023 в 11:53 666 0

МБАЛ Велинград

Снимка Диана Варникова

Общинската болница във Велинград

МБАЛ Велинград, която е общинско дружество, ще тегли кредит до 500 000 лв., за да може да разплати натрупани дългове към фирми-доставчици.

С решението си Общинският съвет в курортния град дава съгласие за кандидатстването за заем, а от ръководството на здравното заведение обясняват, че от юни м.г. до април т.г. болницата средно задлъжнява всеки месец с около 33 хил.лв., въпреки добрата заработка.

Приходите за цитирания период са отивали основно за фонд работна заплата и допълнително материално стимулиране (ДМС), без да бъдат обслужвани контрагентите, към които лечебното заведение има задължения - EVN, ВКТВ, НЗОК, фармацевтични складове, горива, кислород и медицински газове, хранителни доставки, включително и НАП, където към 03.05.2023г. задълженията възлизат на 150 599, 34 лв.

С по- голяма част от доставчиците са договорени споразумения за разсрочено плащане, а решението на общинските съветници цели да бъде спасено и укрепено „едно изключително дестабилизирано лечебно заведение, чието реално финансово състояние е добре прикривано, чрез илюзорни обстоятелства и факти“.

Това е становището на ръководството на лечебницата, което е категорично, че суми от заема няма да отиват за заплати и допълнителни материални стимули. От юни 2022 г. до април 2023 г. болницата са напуснали 23 лица медицински персонал, от които 14 лекари и 9 медицински сестри.

При встъпване в длъжност на новото ръководство, МБАЛ Велинград е с блокирано Вътрешно отделение и липсващо Отделение по ортопедия и травматология, припомнят от болницата на страницата си във Фейсбук. - Оттогава досега персоналът е оптимизиран, като са привлечени нови специалисти, с които се гарантира получаването на качествени здравни грижи за всички жители на Велинград и региона. Възстановена е дейността на Вътрешно отделение и е нормализирана работата в Отделението по детски болести. Вдигнато бе нивото на Хирургично отделение, с въвеждането на високоспециализирана лапароскопска апаратура и подбор на съответните специалисти за работа с нея, коментират от ръководството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!