Обсъждат нови правила за информирано съгласие

OFFNews 30 януари 2020 в 15:51 1491 1

Снимка Pixabay

Нови правила за информирано съгласие при медицински интервенции ще обсъждат специалисти по акушерство и гинекология и пациентски организации, съобщава БНР.

Кръгла маса за правата на пациентите ще бъде организирана на 3 февруари. 

Според Мария Генова от Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве" информираното съгласие е документ, който удостоверява, че пациентът разбира състоянието си и е съгласен да му бъдат извършени съответните процедури. 

Тя уточни, че според законодателството пациентите имат право на достъп до отворена информация, според която да вземат решение дали да приемат или не предложеното лечение. Генова цитира статистика, според която при 80% от жените с ендометриоза има пропуски в процеса на информиран избор.

По думите й у нас е честа практика да се подписва информирано съгласие непосредствено преди операция, без пациентът да получи необходимите разяснения, за да осъзнае реалните последствия от това, което му предстои.

В работната група участват специалисти по акушерство и гинекология, представители на Асоциацията на студентите медици в България, Националната пациентска организация, Българската асоциация за закрила на пациентите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови