Оборудваха операционна за пациенти с COVID-19 в УМБАЛ Бургас

OFFNews 09 октомври 2020 в 14:30 1294 0

Операционният блок в УМБАЛ Бургас отдели самостоятелна операционна зала за пациенти с COVID-19. Тя ще се използва, ако заразен с коронавирус има нужда от хирургично лечение, съобщиха от лечебното заведение.

Подобни ситуации не са рядкост и вече са се случвали в други болници в страната. Затова от първия момент на пандемията щабът на болницата взе решение да има готовност за такава операционна и в Бургас.

Община Бургас отдели необходимия финансов ресурс за оборудването на операционната, част от средствата са от дарители, които са превели суми по дарителската сметка на общината за борба с пандемията.

Инструментите и апаратите вече са налице – сред тях е аспиратор - аспирационна помпа, която служи за почистването на хирургичното поле от течности, електрокалтер – електрически уред за ограничаване на кръвозагубата, както и два комплекта с пълен набор хирургичен инструментариум – скалпели, ножици, екартьори и пр.

След възстановяването на плановия прием, 10-те операционни зали в болницата работят в пълен обем. Най-натоварени са хирургичните, ортопедичните, неврохирургичните и урологичните.

Заради увеличената работа, УМБАЛ Бургас се нуждае от операционни сестри, включително и за платени дежурства при добри условия – на граждански или на втори трудов договор. От м. март досега, УМБАЛ Бургас е назначила около 100 души нов персонал, включително и медицински сестри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови