Обнародвано: Антибиотици ще могат да се изписват и на хартиена рецепта

OFFNews 25 октомври 2022 в 20:23 1049 0

хартиени рецепти

Снимка Архив

Нормативната промяна е обнародвана в Държавен вестник

Антибиотиците, ще могат да се изписват не само по електронен път, а и на белите хартиени рецепти. Това стана възможно с нормативна промяна, която днес е обнародвана в Държавен вестник.

При въвеждането на електронните предписания срещу отпадането на хартиената рецепта се обявиха общопрактикуващи лекари, съсловната организация, лекари, работещи в болници и др.

Мотивите им да не отпада хартиената рецепта бяха свързани с евентуална липса на интернет, предписване на рецепта по време на домашно посещение и др.

Както писа по-рано OFFNews от ноември 2022 г. продажбата на лекарства, сред които и антибиотиците, трябваше да се извършва само с е-рецепта. Това беше постановено с изменение и допълнение на Наредба №4 от 4.03.2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти рецептите. 

Служебния екип на Министерството на здравеопазването предложи промяна в наредбата, с която се допуска продажбата на тази група медикаменти и срещу хартиена рецепта.

Преминаването към изцяло е-рецепта бе в отговор на изискването на СЗО за ограничаване на антимикробната (антибиотичната) резистентност.

От фармацевтичния бранш определиха промяната като "наложителна, макар и закъсняла". Впоследствие надделя мнението, че тази група лекарства трябва да може да се предписва и на хартиен носител.

По данни на СЗО към 2050 г. 10 млн. души годишно ще загиват от полирезистентни бактерии - бактерии, които не са чувствителни към познатите ни антибиотици и не могат да бъдат унищожени от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови