Пирогов с над 16 млн. лева просрочени дългове, назначават прокурист

OFFNews 03 юни 2022 в 11:10 1875 1

Пирогов

Снимка Пирогов

Пирогов

"Пирогов" е натрупала над 16 милиона лева просрочени задължения към 31 март, съобщава Министерството на здравеопазването.

В края на 2021 г. спешната болница е на загуба с 24,5 млн. лева.

Според МЗ "в продължение на години не са предприети адекватни действия и болницата продължава да задлъжнява".

Дружеството е декапитализирано преди повече от пет години. В края на финансовата 2017 г. е отчетена отрицателна стойност на собствения капитал. За финансовите 2017 г., 2018 г. и 2019 г. то отчита текущи загуби съответно: -3 416 хил. лв., -1 194 хил. лв. и -108 хил. лв.

От министерството подчертават, че лечебното заведение се управлява лошо:

"Лошото финансово управление през годините и големият размер натрупани загуби възпрепятстват лечебното заведение да акумулира финансов ресурс, за да модернизира клиниките (някои от които единствени в страната). Независимо че през последните две финансови години (2020 г. и 2021 г.) УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" отчита текущи печалби, средствата не са достатъчни за покриване на загубите, натрупани през годините на лошо управление".

Ведомството, управлявано от министър проф. Асена Сербезова, отчита "обезпокоителни размери" на просрочените задължения към доставчици за 2020 г. и 2021 г. - съответно 9 189 хил. лв. и 9 701 хил. лв.

По представените от лечебното заведение данни към 31.03.2022 г. е налице текуща загуба в размер на -2 907 хил. лв. Размерът на просрочията достига 16 450 хил. лв.

"Към днешна дата, за да стабилизира дружеството, ръководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов", съвместно с МЗ, предприе спешни краткосрочни и дългосрочни мерки. С цел подобряване на финансовата дисциплина в лечебното заведение ще бъде назначен прокурист, който да преразгледа всички договори и да представи оздравителен план. Една от основните задачи на прокуриста ще бъде да предоговори дълговете на болницата с кредиторите, както и да оптимизира приходите и разходите на болницата. Осигуряването на допълнителни средства, необходими за модернизация на клиниките и за кадрово обезпечаване на болницата, също са сред основните задачи на прокуриста", се казва в прессъобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

03.06 2022 в 11:37

наскоро ми се наложи да посетя тази болница по спешност. Вътре имах усещане че съм като в зона за просяци от гето в САЩ. Лекарят ми предписа антибиотици без да изиска изследвания и ми влоши състоянието, отидох във втора клиника друга диегноза с нови антибиотици, които създадоха хроничен проблем. На трето място заложих на опит в СофияМед пак ме вурна към първата диегноза, въпреки че единствения сходен симптом беше болката - без преглед антибиотици за по-дълъг период. Е този път реших да не пия нищо и съм по-добре. Благодаря на ГЕРБ за състоянието на здравеопазването в България, в която лекарите вместо да ти помагат да оздравееш ти вредят допълнително