Областните градове под блокада, парковете се затварят, само възрастни в магазините сутрин

OFFNews 20 март 2020 в 17:15 27296 5

Кризисният щаб въвежда драконовски мерки за сигурност заради коронавируса.

Въвеждат се прозорци за пазаруване на възрастните хора, забраняват се посещенията на паркове, градини и детски площадки, а на изходите на областните градове се организират ГКПП-та.

Това са основните мерки, които ще влязат в сила от полунощ днес.

Пенсионерите ще трябва да пазаруват от 8,30 ч до 10,30 ч, а идеята е през останалото време да си стоят вкъщи, за да се минимизира рискът да бъдат заразени. В останалите часове магазините ще посещават останалите граждани.  

„Във връзка с усложняващата се ситуация, свързана с разпространението на COVID-19 с моя заповед въвеждаме следните противоепедимични мерки на територията на Република България. От 00:00 ч. в петък се преустановяват посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки“, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг на МС.

Той уточни, че собствениците на домашните любимци ще могат да влизат в кучешките градинки, но без да се натрупват хора.

„Органите на Министерството на вътрешните работи ще организират контролно-пропусквателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите. През пунктовете ще се пропуска преминаването на лица, в случай на неотложно пътуване, обосновано от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини или завръщане на постоянния адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност. Забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден от 08:30 до 10:00 ч.", каза още Ананиев.

Според него ако и тези мерки не се спазват ще се стигне до още по-строги ограничения.

Още преди няколко дни в столичните паркове, непосредствено до кучешките градинки, се появиха табели, указващи, че в кучешките градинки не се допуска събиране на много хора. Няма отговор обаче на въпроса по колко души ще се допускат до тези места, за колко време и кой ще следи за спазването на регламента.

Въведените мерки в повечето европейски държави на практика доведоха до блокиране на задграничните осиновявания на български кучета. Десетки животни, за които в момента има намерен осиновител в чужбина, не могат да заминат заради липсата на ранспорт както по суша, така и по въздух.

Колкото до напускането на съответното населено място, това ще се удостоверява с бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност.

Според обясненията на кризисния щаб часовете от 8,30 до 10,30 ч са най-ненатоварените за магазините и хипермаркетите. Затова именно това било най-безопасното време, в което да пазаруват пенсионерите.

"По това време възрастните не се засичат с хората, които отиват на работа и съвсем спокойно за два часа могат да си напазаруват на спокойствие", заяви шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

5

Egocentric Eccentric

21.03 2020 в 08:40

До emanuilis

И каква е твоята интерпретация на този факт? Какви изводи смяташ, че трябва да се направят на базата на тези числа, не става ясно от коментарът ти?

13874

4

emanuilis

21.03 2020 в 08:12

„Изненада", през 2017 г. в Италия са загинали над 24 000 души от „грипни" усложнения:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971219303285

15509

1

Бухльо

20.03 2020 в 18:57

OFFnews, да вземете да питате здравния министър:

1. Забранява се на лица под 60 години да посещават магазини между 8:30 и 10. ОК - не се забранява на лицата над 60 да ги посещават в останалото време - значи бабите пак ще си пазаруват целодневно?
2. Забранява се посещаване на парка - значи, за да не се обездвижим, ще ходим по тесните тротоари, където няма къде да се заобикаляме отдалеч? Защото който е бил в парк тзи дни, е видял - хората се заобикалят от 2-3 метра.
3. Ако имаш куче, може в парка - значи кучето е по-важно от детето, дето ще седи и ще се обездвижва в къщи два-три месеца? И после ще плачем колко са ни затлъстяли децата.

Та така - вземете питайте, да има полза и да покажете, че не сте само ретранслатор.