НПО с информационна кампания за превенция на ХИВ/СПИН

OFFNews 01 декември 2022 в 14:48 780 0

ХИВ

Снимка Pixabay

СПИН

Националната пациентска организация (НПО) започва информационна кампания за превенция на ХИВ/СПИН. Това съобщиха от организацията. Целта на кампанията е да се обърне внимание на необходимостта от ранна диагностика, навременно лечение и борба със стигмата към хората, живеещи с ХИВ, съобщиха от НПО.

Една от инициативите е предстоящ обучителен уебинар с участието на доц. Нина Янчева, началник на Отделението по придобита имунна недостатъчност в Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“ и Елена Биринждиева, председател на сдружение „Здраве без граници“ и управител на центъра за сексуално здраве Checkpoint.

Специалистите ще представят информация за новостите в лечението на пациентите с ХИВ, ще обърнат внимание на разликата между ХИВ и СПИН, както и на ефектите от стигмата върху живеещите с вируса.

Информационната кампания ще постави акцент върху митовете и пропуските в информираността на обществото за начините на инфектиране, контрола и лечението на вируса.

Днес се отбелязва Световният ден за борба с ХИВ/СПИН. Тази година Световната здравна организация е поставила темата за равенството като послание, насочено към политическите лидери и гражданите в отделните държави. В България 4 020 са лицата с доказана ХИВ инфекция от началото на пандемията през 1986 г. Тази година са открити нови 299 ХИВ – позитивни лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови