НПО: Държавата умишлено прикрива 200 смъртни случая годишно, вследствие на наркотици

OFFNews 16 октомври 2019 в 18:21 1449 0

Снимка Pixabay

Държавата ни умишлено прикрива около 200 смъртни случая годишно вследствие на наркотици. За това алармират от Българското либертарианско общество и движение "Промена", които изразяват своето несъгласие с готвената Национална стратегия за наркотиците 2019-2023. Позицията е изпратена до Националния съвет по наркотиците, Комисията по здравеопазване към НС и Министерството на правосъдието.

Основните мотиви за противопоставянето на стратегията са доказаните неверни данни, на които тя стъпва, твърдят авторите на становището. От години Европейският съюз и граждански организации обръщат внимание, че страната ни няма методика, нито нужните технологии за адекватно водене на статистика за смъртността по причинители и се подават измислени данни. Според цитирани в позицията данни на НСИ, през 2018-та година няма нито един смъртен случай в България от наркотици, а в предходните години са регистрирани значително по-малко от съседните ни държави.

При всички подобни случаи като причина за смъртта е посочена "сърдечна недостатъчност". Според гражданските организации държавата прикрива тоталния провал на предишните три стратегии по наркотиците. "Заглушавайки протестите на гражданското общество, тихомълком се опитва да приеме и четвърта - същата като предишните", твърдят те.

Според тях в стратегията не са заложени алтернативи на наказанията в случаи на дребно притежание на забранени вещества. България е единствената държава в ЕС, която все още не е въвела такива. "Това безспорно е най-скъпият и неефективен начин за третиране на този проблем", смята Димитър Карагегов, основател на Liberty 420 - кауза, която се бори за осъвременяване на наркополитиката в България. Според него има примери от 26 държави-членки, които работят. Така хората "се изваждат от проблемите на наркотичната зависимост, без да се разбиват животите им в затвора." 

Според авторите на позицията, в изготвянето на стратегията, не са допуснати граждански организации, въпреки че покана към тя е била отправена и са били изпратени конкретни кандидатури. От движение "Промена" коментират, че Националният съвет по наркотични вещества продължава да работи скрито, непрозрачно и в тотален противовес с обществените настроения и интерес.

По думите им са били игнорирани дори предложения, идващи от самите членове на съвета, за осъвременяване на лабораториите, които тестват вещества, за да може да откриват нови, "дизайнерски" дроги в кръвта на потърсилите спешна помощ.

Вместо това няколко десетки хиляди лева ще бъдат похарчени за мобилно приложение, кръгли маси и календари, твърдят от Българското либертарианско общество и движение "Промена".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови