Ново проучване: Нестероидните противовъзпалителни и ибупрофен НЕ влошават симптомите на COVID-19

OFFNews 24 ноември 2020 в 19:19 18474 0

В началото на пандемията от COVID-19 лекарствата, съдържащи ибупрофен, се изкупуваха много бързо от аптеките. Малко по-късно обаче беше разпространена противоречива информация, че ибупрофенът трябва да се избягва, защото може да влоши симптомите на коронавирус.

Тази информация предизвика множество дискусии и бързо беше отхвърлена от престижни организации на високо ниво. Официални органи като СЗО, FDA, ЕМА официално обявиха, че групата на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), в това число и лекарствата, които съдържат ибупрофен, не са противопоказни при симптоми на COVID-19.

Това показват и резултатите от перспективно кохортно проучване, проведено между 12 април и 1 юни 2020 г. В него участват пълнолетни лица, диагностицирани с коронавирус. Информацията за употребата на нестероидните противовъзпалителни средства и лекарства, съдържащи ибупрофен, е събрана чрез телефонна анкета, а пациентите са проследявани за развитието на симптомите на COVID-19.

Резултатите от проведеното проучване показват, че употребата на ибупрофен, както и на всички други НСПВС, не е свързана с по-голям риск от смъртност спрямо не използването на тази група лекарства. Също така честата употреба на ибупрофен не е свързана с по-висок риск от прием в болница в сравнение с пациенти, които не са се лекували с НСПВС.

Изследването показва още, че пациентите, използвали нестероидни противовъзпалителни средства, не са имали по-дълъг период на лечение или по-дълга продължителност на престоя им в болница.

Това проучване за пореден път затвърждава неистинността на информацията, която беше разпространена в началото на пандемията в общественото пространство. И дори към момента има множество твърдения за подобряване на симптомите при пациенти с COVID-19.

През последните месеци броят на заразените хора с коронавирус в страната ни драстично се увеличи и най-правилният ход в този момент е да се консултираме с лекар и да не се доверяваме на непотвърдена от специалисти информация, разпространявана в медийното пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови