Ново лекарство срещу муковисцидоза ограничава ефекта от болестта

OFFNews 23 септември 2022 в 15:17 1699 0

лекарство

Снимка Unsplash

Медикаментът се смята за революционен, тъй като успява да трансформира муковисцидозата в хронична патология при някои пациенти

Ново лекарство, предназначено за болни от муковисцидоза, може да промени живота на някои пациенти, ограничавайки ефектите на болестта, предава АФП.

Според Давид Фиан, президент на френската асоциация за борба с болестта „Да победим муковисцидозата“ („Vaincre la Mucoviscidose“), иновативен медикамент, разрешен за употреба в ЕС от 2020 г., дава много добри резултати. Фиан е сред първите, подложили се на тестово лечение.

Във Франция медикаментът се смята за революционен, тъй като успява да трансформира муковисцидозата в хронична патология при някои пациенти.

Муковисцидозата представлява генетично заболяване, което разрушава функциите на дихателната система. Често може да бъде фатално при децата и подрастващите.

Болестта засяга около 70 000 души в целия свят. Среща се с различна честота на различните континенти. Изключително малко са регистрираните пациенти в Африка и Азия.

Давид Фиан подчертава, че терапията не е чудодейна. Според Пиер Фуко, вицепрезидент на асоциацията, все още не е ясно дали медикаментът блокира развитието на болестта или забавя прогресирането ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков