Ново 20: ваксините се разпределят според гъстотата на населението и заболеваемостта

OFFNews Последна промяна на 15 март 2021 в 15:15 2909 0

Снимка Архив

Ваксините се разпределят според гъстотата на населението и заболеваемостта, съобщи председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов по БНР. Той добави и че "още малко и ще започнем 5-a фаза" от имунизациите срещу коронавирус.

Същевременно шефът на ваксинационния щаб уточни, че се създава усещане за пререждане на ваксинираните по отделните фази, защото има изоставане в някои от тях: "Tези, които са изостанали в първа фаза се ваксинират във втора, тези, които са изостанали във втора се ваксинират в трета и т.н.", изреди проф. Гигов.

Той съобщи още, че са приключили имунизациите на участниците в изборния процес, за които бяха блокирани количества от ваксината на Пфайзер/Бионтех. Гигов уточни, че на последното заседание на щаба е взето решение да се пазят места за тези, които подлежат на ваксиниране в съответната фаза, за да не се получава пререждане.

"Възможно е да се наруши редът, но това не е правило", коментира той.

На въпрос дали не се получава хаос с въвеждането на електронното записване за имунизация, професорът отговори, че записаните в е-портала ще бъдат ваксинирани в почивните дни например, когато личните лекари не поставят ваксини. Той не отрече, че джипитата са пренебрегнати в процеса и обеща да бъде намерен баланс, така че и те да се включат активно във ваксинационния процес. Все пак Гигов обясни, че от логистична гледна точка ваксината на "Астра Зенека" е най-подходяща за поставяне от общопрактикуващите лекари, тъй като логистиката ѝ е най-лесна - не изисква специални условия на съхранение.

Шефът на ваксинационния щаб коментира и спрените ваксинации с "Астра Зенека". Според него се очаква за безопасността ѝ да се произнесат "нашите специалисти, които проучват нещастния случай с починалата жена". Все пак той уточни, че лично според него ваксината е безопасна и няма причинно-следствена връзка между смъртта на жената и поставената часове по-рано ваксина. Такава позиция вече заявиха от Европейската комисия, СЗО, Британския лекарствен регулатор. 

„Ако не се ваксинираме, рискът е голям. Преди да се направи имунизация, е добре хората да се консултират с личните си лекари. Температура, общо неразположение, зачервяване на мястото на убождане са приемливи странични реакции на ваксините“, коментира проф. Красимир Гигов. 

„Изборът на ваксина в момента е труден заради намалените количества. Много често фирмата производител променя плановете ни. Ако изоставаме, после трябва да наваксваме“, каза професорът и добави, че през март се очакват около 450 000 дози ваксини, а до месец ще се реши въпросът с доставките на четвъртата одобрена ваксина на Янсен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови