Ексклузивно Тежка катастрофа на сръбски автобус с деца на АМ Тракия: има ранени

Новите мутации на COVID-19 се появяват при хора с отслабен имунитет

OFFNews Последна промяна на 23 юни 2022 в 09:21 1102 0

COVID-19

Снимка Getty Images

Омикрон

Пациентите с отслабен имунитет са изложени на риск от хронична инфекция и развиват някои силно мутирали варианти на новия коронавирус, установи установи изследване на специалисти от университета на Тел Авив и Медицински център Сураски, съобщи "Джерузалем пост".

Добрата новина е, че тези силно мутирали разновидности, развиващи се при пациенти с потиснат имунитет, се разпространяват по-малко сред хора с ненарушена имунна защита, отбелязва изданието.

Изследването е проведено под ръководството на проф. Ади Щерн и докторантката Шери Харари от школата по биомедицина и онкологични изследвания на университета на Тел Авив в сътрудничество с д-р Яел Паран и д-р Сузи Мейджер от Медицински център Сураски. Резултатите са публикувани в специализираното издание "Нейчър медисин".

"Хроничните инфекции не бива да се бъркат с дълъг COVID-19, при който инфекцията преминава бързо, но някои симптоми остават продължително. В случаите на хронична инфекция вирусът се открива в организма за дълъг период от време", пишат авторите.

Според тях отслабената реакция на антителата, особено в долните дихателни пътища на пациентите с потиснат имунитет, може да попречи на пълното възстановяване от инфекцията и да допринесе за многократна мутация на вируса за дълъг период. В резултат на това способността на вируса да оцелее и да се размножава в телата на тези пациенти без ограничение води до еволюцията на множество разновидности.

Изследователите са установили, че вариантите сред хронично болните пациенти с COVID-19 носят много от мутациите на вируса, налични при вариантите с потенциал да причинят тежка инфекция. Резултатите сочат, че макар бързо разпространяващите се варианти да се срещат рядко сред разновидностите, еволюиращи сред пациенти с отслабен имунитет, те все пак се проявяват при глобален ръст в инфекциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови