Новите мерки ще са ясни чак в четвъртък, влизат в сила дни по-късно

OFFNews 16 март 2021 в 18:44 6256 1

Конкретно решение за нови по-строги мерки срещу разпространението на COVID-19 в страната предстои да бъде взето. То ще бъде обявено от здравния министър Костадин Ангелов на редовния брифинг в четвъртък. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след среща в Министерството на здравеопазването.

В София и областта най-вероятно мерките ще влязат в сила от събота, от понеделник евентуално ще бъде въведени в цялата страна. Ограниченията ще са в сила минимум 14 дни. 

"Настъпи моментът, в който трябва да се действа решително. Мерките са непопулярни. На никого не му харесва да спира работа и да има ограничения", каза още той.

От думите на Кунчев стана ясно още, че докато няма становище на Европейската агенция по лекарствата, зелените коридори за ваксинация няма да бъдат възстановени. "Проверяват се няколко случая с тежки странични реакции след ваксинация", добави той. 

Всичко, което проучим на наше ниво, го изпращаме на Европейската агенция по лекарствата, за да се вземе най-точното решение. Когато има случай на нежелана реакция, в зависимост от аутопсията, ние набираме съответните експерти в областта, за да дадат компетентното си мнение, което отнема време. Решението ще е общоевропейско дали може да се използва тази ваксина и от кой момент може да кажем, че е безопасна. Дотогава тя няма да се използва, добави той. 

Директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев обясни, че не се обмисля въвеждането на КПП-та. 

"Ще бъде уточнен броят на клиентите, които могат да влизат в търговските вериги. "Зелените коридори" за възрастните хора няма да отпаднат. Утре ще има заседание на Областния щаб на столицата. Ще бъдат разписани мерките и ще стане ясно кога ще влязат в сила. За момента не се предвижда затваряне на паркове и задължителни маски на открито. Следим денонощно данните и реагираме според ситуацията", каза още Пенчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3040

1

Любомир Димитров

16.03 2021 в 20:59

Голям страх ги гони докторите как да кажат на Боко, че се затварят заведенията! Нали им каза "Отваряте ги и без повече приказки" само преди 2 седмици.
Ами сега ?!