Трето затваряне на София се очаква до дни

Ще бъде предложено затваряне на всички училища, градини, заведения, молове, културни институции

Мая Младенова 16 март 2021 в 11:26 14997 0

Данчо Пенчев, директор на СРЗИ

Почти пълно затваряне на София - София-област заради растящия брой заболели от Ковид-19 и запълващите се места в болниците предлагат здравните власти.

Това стана ясно след съвещание, проведено тази сутрин. Много вероятно, но все още непотвърдено със заповед, е затваряне на търговски центрове, заведения, учебни заведения - училища и детски градини, фитнес зали, културни институции, стана ясно от думите на директора на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев и директора на Александровска болница проф. Богов.

Той мотивира нуждата от строги мерки и с нарастващия брой настанени в болница деца с Ковид в столицата - към момента те са около 30. Те са в леко до среднотежко състояние, с пневмонии.

По-строгите ограничения ще бъдат предложени на софийския щаб след среща в МЗ. Те няма да бъдат наложени "от днес за утре", а ще се даде "светъл период" от няколко дни. Много е възможно да влязат в сила към края на седмицата, стана ясно от изказванията след срещата.

Около 75% от капацитета на Ковид леглата в болниците е запълнен, като с този процент влизат и леглата в интензивните отделения. А в големите болници като Александровска, ВМА, Пирогов почти няма свободни места, бе отчетено на брифинга.

В болница "Света Анна" (Окръжна) запълняемостта е 102%. Там има настанени и деца, които са постъпили заедно със заразените си майки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!