Новият здравен министър иска телемедици за училища и градини, готви механизъм за изчисляване на лекарския труд

Карантината за Ковид може да бъде намалена

Мая Младенова 12 август 2022 в 11:18 4226 0

Екипът на новия министър на здравеопазването

Снимка БГНЕС

В Министерството на здравеопазването министър д-р Асен Меджидиев (вторият от ляво на дясно) представи своя екип и приоритетите в работата си. От ляво на дясно: д-р Лидия Чорбанова, д-р Асен Меджидиев, д-р Александър Златанов, д-р Тома Томов.

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев представи днес екипа и приоритетите си.

"яма да тръгна да правя големите реформи в здравеопазването" предвид краткия срок на служебния кабинет, обяви той. И подчерта, че държи на приемствеността и ще продължи добрите инициативи на предишното ръководство на министерството.

Трите големи приоритета на министър Меджидиев е справянето с Ковид пандемията, въвеждане на телемедици в детски градини и училища и изготвяне на правила за остойностяване на лекарския и сестринския труд. Последното ще изисква и гласуване в Народното събрание, но МЗ организира екип и ще изготви наредба в тази посока. Така, по думите на д-р Меджидиев, ще спре спекулата и проблемът с налагането на твърди заплати за медиците.

Заплащането в здравеопазването е много ниско и категорично трябва да се направят механизми, с които то да бъде остойностено както трябва. Всяка една клинична пътека е остойностена както трябва, единственото, което липсва там е заплащането на лекарския и сестринския труд, даде за пример Меджидиев.

Основна задача сега е да се подготвим за евентуална Ковид вълна, каквато се надяваме да няма, каза министърът. По думите му вече са подсигурени достатъчно интензивни легла, както и безплатни антигенни тестове. Предстои отваряне на затворените временни ваксинационни кабинети, а мобилни екипи ще тестват и ваксинират във отдалечени населени места във всички области на страната. Днес например такъв екип от столичната болница "Св. Анна" отива в Правец да ваксинира 28 души, настанени в дом за възрастни хора.

До дни експертният съвет ще прецени може ли да се намали срокът на карантината за Ковид, като ще се вземат предвид данни за актуалните щамове. Осигурено е и заплащането, вкл. със задна дата, за хората, които поставят ваксини за коронавирус.

Екип

Министърът назначава трима заместници. Д-т Тома Томов ще отговаря за лечебните дейности, медицинския надзор, обществените поръчки и др. По международната дейност ще работи зам.-министър Лидия Чорбанова. Д-р Александър Златанов ще е заместник-министър с ресор лекарствена политика, търговски дружества, бюджет, финанси и др. Той става и председател на Надзорния съвет на здравната каса. Съветник на министъра ще бъде доц. Любомир Бакаливанов, а началник на кабинета – доц. Момчил Мавров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови