Новият хепатит при децата се развива за дни, ръцете трябва да се чистят с кърпички с хлор

OFFNews 05 май 2022 в 08:21 1578 0

Снимка БТА архив

Засега в България няма случай на мистериозния хепатит, който засяга малките деца. Здрави деца, които не са боледували през последния месец, изведнъж влошават общото си състояние, заяви проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столичната община, по БНТ. 

По думите му  болестта се развива за няколко дни и се предава чрез повърхности и ръцете. "Спиртните кърпички тук не действат. Важно е миенето на ръцете при децата и използването на кърпички с хлор, подчерта експертът. 

Симптомите са силно пожълтяване на кожата, повръщане и светли, бели изпражнения, обясни проф. Тодор Кантарджиев. Възможно е да има оплаквания и на храносмилателната система, може да бъдат засегнати и очите, допълни той. 

Аденовирус е в основата на този хепатит, но не е 100 процента сигурно, смята професорът. 

Пред БНР той подчерта, че заболяването няма нищо общо с векторните ваксини срещу COVID-19, които са създадени на базата на аденовирус. 

Проф. Кантарджиев коментира и епидемичната обстановка в страната.

"COVID-19 не е изчезнал. Но няма данни за нови мутации на Омикрон. Той е доминиращият сега - вариантът БА2. Най-важното е, че вирусът е с намалена степен на болестотворност", посочи микробиологът.

Парагрипните вируси, грипните и други в момента почти изчезват, адено и риновирусите също намаляват, но ще бъдат заместени от ентеровирусите с повишаване на температурите, подчерта проф. Тодор Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови