Нови възможности за лечение на меланом ще обсъждат в София

OFFNews 20 октомври 2022 в 11:55 1056 0

БАДО

Снимка OFFNews

Българска асоциация по дерматоонкология

Водещи специалисти в дерматоонкологията в света ще представят на конгрес в София достиженията на медицината и резултатите от най-новите научни изследвания за лечение на меланом и редки кожни тумори, съобщават от Българската асоциация по дерматоонкология (БАДО).

Развитието на технологиите и терапиите в областта е толкова бързо, че вече можем да говорим за революция в лечението на малигнен меланом, което дава нови перспективи пред пациентите и все по-често води до успешен резултат, казват от организаторите на форума от БАДО. Вторият национален конгрес по дерматоонкология ще се проведе от 11 до 13 ноември в хотел HYATT в София.

Поканили сме колегите с най-много опит в България и водещи специалисти в света, за да сверим часовниците си и да обменим информация и опит за най-новите възможности за диагностика и лечение. Ще бъдат представени нови диагностични техники, иновативни методи за лечение и изследвания на нововъзникващи терапии. Това ще превърне конгреса в ефективна платформа, в среда за взаимодействие между водещите лекари в областта на дерматоонкологията у нас и в чужбина. А за нашите пациенти това означава по-добра диагностика и лечение, по-висока преживяемост и по-добро качество на живот с болестта, което е отправна точка в дейността на нашата асоциация, каза д-р Гергана Шаламанова, председател на БАДО.

За първи път конгресът ще насочи вниманието към терапевтичните подходи при малигнен меланом в детска и юношеска възраст, което доскоро се смяташе за мит. Ще бъдат обсъдени възможностите за ранна диагностика с иновативни биомаркери, имунно свързаните странични реакции, чието овладяване е бъдещето на лечението с имунотерапия, обясни д-р Ива Гаврилова – секретар на БАДО и член на УС на асоциацията.

На форума ще бъде представена и най-голямата регистрационна система за пациенти с меланом и редки кожни тумори „The European Melanoma Registry“ (EUMelaReg), към която наскоро се присъедини и България. Платформата обработва данни от 15 държави към този момент и данни за повече от 10000 пациенти, като въведените случаи от страната ни вече са над 350.

Достъпът до подобна база данни е безценен ресурс, който ни позволява да стигнем до глобалния опит и да съизмерим реалните възможности за лечение у нас и постигнатите резултати, каза д-р Ива Гаврилова, която е и главен координатор на МеlaReg за България.

По думите ѝ регистърът отваря вратите пред българските лекари за участие в международни изследователски проекти, а на пациентите – достъп до международни клинични проучвания, което е още една възможност за лечение на меланом и редки кожни тумори, за които все още няма одобрено или реимбурсирано лечение.

Участието си във форума са потвърдили водещи специалисти от Израел, Германия, Сърбия и Полша. Българската страна ще бъде представена от проф. д-р Здравка Демерджиева - началник на Клиниката по дерматология и венерология в Болница Токуда, проф. д-р Петранка Троянова - началник на Клиниката по лъчелечение и медицинска онкология в УМБАЛ ”Царица Йоанна – ИСУЛ”, проф. д-р Христо Шивачев – началник на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"; проф. д-р Снежина Василева и доц. д-р Косара Дреновска от Клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛ "Александровска“, проф. д-р Галина Куртева - водещ медицински онколог в страната и много други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews