Нови правила за влизане в Германия от България от днес, вече сме високорискови

OFFNews 24 октомври 2021 в 07:09 3350 0

Снимка Pixabay

От днес, 24 октомври, България влиза в списъка на високорисковите региони за Германия. Това означава, че хората, които са били в България през последните 10 дни преди влизането в Германия трябва да спазват следните правила:

- задължение за предварителна дигитална регистрация;

Всички влизащи от България лица трябва да попълнят дигитална форма за предварителна регистрация https://www.einreiseanmeldung.de/#/ и да разполагат с полученото потвърждение. То се проверява от превозвача и при преценка от германската гранична полиция.

- задължение за представяне на COVID сертификат или тест;

Всички влизащи в Германия е необходимо да представят COVID сертификат - отрицателен тест (PCR-тест, направен не по-късно от 72 часа или бърз антигенен тест, не по-стар от 24 часа преди влизането), сертификат за ваксинация или сертификат за преболедуване. Тест не се изисква от деца под 12 години.

Сертификатът/ тестът трябва да бъде качен на https://www.einreiseanmeldung.de. Пътуващите следва да използват индивидуалния линк, който са получили в потвърждението за направена дигитална предварителна регистрация (PDF документ).

Като COVID сертификати се признават:

- сертификат за ваксинация – пълна ваксинация като от поставянето на последната доза да са изминали 14 дена;

- сертификат за преболедуване - положителен PCR тест за COVID-19, направен най-малко 28 дена и максимално 6 месеца преди влизането в Германия;

- отрицателен тест – признават се PCR, LAMP, TMA, пробата трябва да е взета не повече от 72 часа преди влизане в Германия. Алтернативно може да бъде представен и антигенен тест, не по-стар от 24 часа при престой в регион с висок риск.

Не се признават тестовете за антитела.

Подробна информация за видовете признати тестове вижте тук: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html

- задължение за карантина.

Хората, които през последните 10 дни преди влизане в Германия са били във високорискова зона (вкл. България), трябва незабавно да се приберат у дома или в друго място за настаняване и да се изолират за 10 дни. По време на карантината не е позволено да се напуска къщата/мястото на пребиваване и да приемат посетители. Нарушенителите се глобяват.

Карантината не е задължителна за имащите сертификат за ваксиниране или за преболедуване, които го качат в портала за дигитална регистрация. Задължението за карантина отпада от момента на представяне на сертификата.

Домашната карантина за неваксинирани и непреболедували може да бъде прекратена след предоставяне на отрицателен PCR тест. Тестването може да бъде извършено най-рано 5 дни след влизане в Германия. Резултатът трябва да се съхранява 10 дни след теста. Следва да се има предвид, че е възможно изискванията да се различават в различните федерални провинции.

За деца под 12 г. не се изисква предоставяне на тест при влизане в Германия от високорисков регион. Те подлежат на задължителна петдневна домашна карантина, която изтича автоматично на 5-ия ден от пристигането в Германия.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолство на България в Берлин, адрес: Mauerstrasse 11, 10117 Berlin, тел.: +49 30 201 09 22, имейл: [email protected]

Генералното консулство във Франкфурт на Майн на следните телефони:+49 69 509278 1320, +49 69 509278 13 10

Генерално консулство на в Мюнхен, адрес: Walhallastraße 7, 80639 München, телефон:+49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15

Дежурен телефон само за спешни случаи и извънредни ситуации в извънработно време: +49 172 888 10 56; Е-mail: [email protected].

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови