Нови правила за влизане в България от 1 май

OFFNews 29 април 2021 в 20:01 2937 0

От 1 май временно се забранява влизането в България на пристигащи от Индия, Бангладеш, Бразилия и държави и територии в Африка. Забраната няма да важи за българи и хора със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства.

Това гласи нова заповед на министъра на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов, издадена преди минути. В заповедта са посочени държави и територии в Африка, които не попадат в обхвата на забраната за влизане у нас.

Хората, които заповедта не обхваща, подлежат на 10-дневна карантина.

Всички други лица, които влизат в страната, независимо от тяхното гражданство и от държавата, от която пристигат, се допускат у нас при представянето на един от следните документи:

- документ за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19. За завършена ваксинационна схема се приема поставянето на съответен брой дози от ваксини, посочени в приложение към заповедта, и изтичането на 14-дневен период, след поставяне на последната доза;

- документ, показващ положителен резултат от проведено изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR) или бърз антигенен тест за COVID-19 - за лицата, преболедували от COVID-19 за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа.

Българите, гражданите на държави членки на ЕС, на страни по Шенгенското споразумение и членовете на техните семейства; на Великобритания и Северна Ирландия, Австралийски съюз, Канада, Съединени американски щати, Япония, Нова Зеландия, Китай, Руанда, Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, ОАЕ, Грузия, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Русия, Израел, Кувейт, Беларус и Турция; постоянно, дългосрочно или продължително пребиваващите и у нас и членовете на техните семейства; лицата, притежатели на българска виза за дългосрочно пребиваване вид „D", както и хората, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на Европейския съюз или в страна по Шенгенското споразумение (включително Сан Марино, Андора, Монако и Ватикан) и членовете на техните семейства, могат да влизат у нас и при предоставяне на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване с PCR или отрицателен резултат от проведен до 48 часа преди влизането в страната бърз антигенен тест за доказване на COVID-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа. 

В приложение към заповедта са посочени антигенните тестове за влизане в страната. В заповедта са посочени и случаите, при които не се изисква предоставяне на документ за влизане в държавата.

В случай че не представят документ, лицата подлежат на 10-дневна карантина след пристигането си в страната. Карантината може да бъде отменена при представяне на отрицателен резултат от направен до 24 часа след влизането в страната PCR или от бърз антигенен тест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови