Нови мерки в Австрия - неваксинираните с маска навсякъде, в заведенията - със сертификат

OFFNews 08 септември 2021 в 14:32 1475 0

Снимка Getty Images

Задължителни маски със висока защита за неваксинираните, допускане в заведенията със сертификат, отмяна на валидността на антигенните тестове - това са част от мерките, които влизат в сила в Австрия от 15 септември.

На пресконференция, предавана по телевизията, австрийското правителство съобщи новите мерки за овладяване на пандемията. Както подчерта федералният канцлер Себастиан Курц, решението на проблема е имунизацията. "Ние преживяваме пандемия на неимунизираните.

Който не се имунизира, ще се разболее рано или късно. В много от държавите вече се разразява четвъртата вълна и в Австрия нараства броят на инфектираните, това ще става и в идните дни. Трябва да се научим да живеем с вируса и да заложим на ваксинирането. В момента 70 процента от населението е ваксинирано, целта ни е да увеличим този процент", заяви Себастиан Курц.

Решаващо ще е значението и на третата доза ваксина. Това трябва да започне навреме, в Австрия за хората над 65 години поставянето започва идните дни. То осигурява продължителен имунитет и е от изключително значение, подчерта Курц и се обърна към населението с апел да се имунизира.

Новите мерки ще влизат в сила, независимо от броя на новозаразените, ще се ориентират по броя болните в интензивните отделения. Стъпаловиден план ще осигури опазването на неимунизираните. Това не засяга тези 70 процента от населението, които са ваксинирани. За имунизираните няма да има нов локдаун, заяви категорично Курц.

Министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн съобщи конкретните мерки, включени в няколкостепенния план, който стартира за гарантиране сигурността на все още неимунизираните граждани. Новите мерки се въвеждат от 15 септември. Контролирането на сертификатите или тестовете се въвежда при събиране на повече от 25 души, досега горната граница беше 100.

Какво предвиждат отделните степени на плана:

- при 10-процентно заемане на леглата в интензивните отделения с болни от КОВИД-19 /200 легла/, което се очаква да стане до 15 септември: За цялата страна се съкращава валидността на антигенните тестове на 24 часа, задължително става носенето на маски тип ФФП2 - в хранителни магазини, в обществения транспорт. Препоръчително е носенето им в търговската мрежа вместо по-леките маски, за неимунизирани носенето на ФФП2 маски навсякъде става задължително, полицията ще контролира спазването на наредбата.

- при 15-процентно заемане на леглата в интензивните отделения с болни от COVID-19 (300 легла): в нощните заведения без определени седящи места с повече от 500 души имат достъп единствено имунизираните и оздравелите. Антигенните тестове, направени вкъщи, вече не са валидни като доказателство.

- при 20-процентно заемане на леглата в интензивните отделения с болни от COVID-19 (400 легла): Неваксинираните трябва да представят единствено ПСР-тестове, антигенните тестове не са валидни.

Мерките влизат в сила една седмица след достигане на съответните стойности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !