Нови 6 случая на заразени с морбили в Пернишко само за седмица

Потвърдените случаи в региона вече са 27

OFFNews Последна промяна на 14 февруари 2020 в 09:10 2299 0

Нови шест случая на заразени с морбили има в Пернишко само за седмица, съобщи пред БНТ д-р Гергана Георгиева - РЗИ-Перник. 

От началото на година потвърдените случаи на морбили в този район са 27, като 20 от тях са на възраст под 19.

Болните са от Перник, Радомир, Брезник, Трън и Дивотино.

"Миналата година - за цялата година имаме 14 регистрирани случая. Към 9 февруари тази година имаме 27. И ще се увеличават", каза д-р Гергана Георгиева.

Симптомите на морбили много наподобяват тези на грип. Заразените се настаняват за лечение в болници в Перник и София.

"Перник имаше добрия шанс тази история с морбили да съвпадне с грипната ваканция на децата и проверката, която направих, е че в две от училищата децата, които са болни, са били последно на 22 и 24 януари. Тоест максималният инкубационен период, който ние наблюдаваме контактните лица от 21 дни, или е изтекъл, или вече изтича", коментира Георгиева.

Разпространението на заразата би могло да се намали, ако се използват маски. В момента обаче има недостиг. 

Купуването на медицинска маска в Перник е почти невъзможно. В голяма част от аптеките те са изчерпани, а доставки почти не се правят.

Причина за недостига е, че аптеките у нас се зареждат основно с маски от Китай. Заради коронавируса обаче производството там е затруднено.

Морбили (брустница, дребна шарка) е остро инфекциозно силно заразно вирусно заболяване, което протича с висока температура, възпаление на очите, секреция от носа и очите, характерен е и обилен обрив, които може да доведе до редица усложнения. Морбили е ваксинопредотвратимо заболяване.

Напоследък се увеличава броя на заболелите от морбили не само в България, но и по целия свят. Причината за зачестилите случаи на болестта е отказа от ваксиниране. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови