Нови 6 случая на морбили само за два дни

OFFNews Последна промяна на 10 април 2017 в 08:12 5654 3

Нови 6 случая на морбили са регистрирани в Пловдив само за почивните дни. Над 30 са случаите на заразени през последния месец. 

Това съобщи д-р Моника Троянчева от РЗИ – Пловдив пред агенция "Фокус". 

Вчера 9-месечно бебе с морбили почина в Клиниката по инфекциозни болести в Пловдив. Детето е живеело в пловдивския квартал „Столипиново" и е било под задължителната възраст за имунизация, която е 13 месеца. 

Наред с инфекциозното заболяване детето е имало и тежък ларингит, който по принцип е част от клиничната картина на морбили, но когато се проявява в по-сериозна форма, се приема за усложнение – в такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. Вследствие на усложнената клинична картина детето е развило спастичен бронхит. Направена му е графия на белите дробове, но не е установена пневмония. Консултирано е с лекари от различни медицински специалности. Заради тежкия ларингит е консултирано и със специалист по ушно-носно-гърлени болести, който е назначил адекватна терапия. Правени са му и инхалации.

В 4 ч. сутринта на 9 април състоянието на детето рязко се е влошило и то е получило дихателна недостатъчност. Въпреки всички предприети реанимационни действия е починало.

Семейството на починалото бебе вини лекарите. Според дядото и бащата на малкия Ставри медиците не са реагирали навреме, за да се справят с пристъпите му на задушаване, а звънецът за спешни случай бил изключен, предава бТВ.

Дядото Рангел Рангелов посочи, че бебето е постъпило в Инфекциозната болница в Пловдив на 29 март с висока температура и посиняване. Имал е пристъпи по 5-6 пъти на ден.

Бащата Яшар Батишев добави, че на сутринта преди да почине му е направена веднъж инхалация и повече не му е обърнато внимание.

Останалите пациенти с морбили, които са настанени в пловдивската болница, не са в тежко състояние и се лекуват. Първите заболели вече са изписани.

От здравното министерство отново призовават родителите да проверят имунизационния статус на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

4

Стефан

10.04 2017 в 12:03

Занаем ма, како ленке, занаем! Като са имунизиръми, и стаами кату Гойкумитич, като малад! Кату лепабрена, ох да ми доди, кат жанами да стаа!

Ама ти си пей там де, за антиваксерството. Аз съм смотан българин - за мене циганската смъртност е изгодна. Както и смъртността сред временно пребиваващите в живота ми уж рускини.

22092

2

Стефан

10.04 2017 в 09:23

Интересно ми е също така, как в очите на Яшар от Столипиново, изглежда инхалацията, а как трябва да изглежда правилно. Как трябва да изглежда "обръщането на внимание", какво трябва да включва, и защо. Какви са очакваните ефекти от него.
Ако получа отговори на тия въпроси, ще имам следващи към Яшар от Столипиново. Понеже той явно ще има обвинения към болницата.

22092

1

Стефан

10.04 2017 в 09:13

Ами башатата Яшар, да беше напънал тъшътшаата, да имунизира жаната барем, и бес това ша да е била на въсрас.
А не сега да цвили срещу докторите, и да потроши милион от бюджета за дело, което безусловно ще покаже невинност на болницата.
Идиоти.