Нови 6 случая на морбили само за два дни

Последна промяна на 10 април 2017 в 08:12 4324 3

Нови 6 случая на морбили са регистрирани в Пловдив само за почивните дни. Над 30 са случаите на заразени през последния месец. 

Това съобщи д-р Моника Троянчева от РЗИ – Пловдив пред агенция "Фокус". 

Вчера 9-месечно бебе с морбили почина в Клиниката по инфекциозни болести в Пловдив. Детето е живеело в пловдивския квартал „Столипиново" и е било под задължителната възраст за имунизация, която е 13 месеца. 

Наред с инфекциозното заболяване детето е имало и тежък ларингит, който по принцип е част от клиничната картина на морбили, но когато се проявява в по-сериозна форма, се приема за усложнение – в такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. Вследствие на усложнената клинична картина детето е развило спастичен бронхит. Направена му е графия на белите дробове, но не е установена пневмония. Консултирано е с лекари от различни медицински специалности. Заради тежкия ларингит е консултирано и със специалист по ушно-носно-гърлени болести, който е назначил адекватна терапия. Правени са му и инхалации.

В 4 ч. сутринта на 9 април състоянието на детето рязко се е влошило и то е получило дихателна недостатъчност. Въпреки всички предприети реанимационни действия е починало.

Семейството на починалото бебе вини лекарите. Според дядото и бащата на малкия Ставри медиците не са реагирали навреме, за да се справят с пристъпите му на задушаване, а звънецът за спешни случай бил изключен, предава бТВ.

Дядото Рангел Рангелов посочи, че бебето е постъпило в Инфекциозната болница в Пловдив на 29 март с висока температура и посиняване. Имал е пристъпи по 5-6 пъти на ден.

Бащата Яшар Батишев добави, че на сутринта преди да почине му е направена веднъж инхалация и повече не му е обърнато внимание.

Останалите пациенти с морбили, които са настанени в пловдивската болница, не са в тежко състояние и се лекуват. Първите заболели вече са изписани.

От здравното министерство отново призовават родителите да проверят имунизационния статус на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5407

5

Ленка

10.04 2017 в 16:42

В смисъл и лявата и дясната ли са рускини и защо не ви е повече грижа за тях?

Иначе още от 2013 Мигленчето Александрова една от наи умните ни кадри поде мощна атака срещу задължителното ваксаниране за бели правуславни славянчета. Цялата партия застана зад нея. Слагахме листовки по пошите на хората. Говорихме по Алфа. Имаше резултат. Много жени набор от 30 до 50-ти дойдоха и казаха че повече няма да си ваксинират децата. Голяма победа на патриотичната идеа

13408

4

Стефан

10.04 2017 в 12:03

Занаем ма, како ленке, занаем! Като са имунизиръми, и стаами кату Гойкумитич, като малад! Кату лепабрена, ох да ми доди, кат жанами да стаа!

Ама ти си пей там де, за антиваксерството. Аз съм смотан българин - за мене циганската смъртност е изгодна. Както и смъртността сред временно пребиваващите в живота ми уж рускини.

-5407

3

Ленка

10.04 2017 в 09:51

А вий знаете ли какво има в тези ваксини. За изолиран гей ген чували ли сте? А че една инжекция ви превръща в безволев толераст и от Йосиф Кобзон минавате на Селин Дион???
За нас от ПП Атака рискът е оправдан. Това е наша официялна позиция което сме излагали неведнъж

13408

2

Стефан

10.04 2017 в 09:23

Интересно ми е също така, как в очите на Яшар от Столипиново, изглежда инхалацията, а как трябва да изглежда правилно. Как трябва да изглежда "обръщането на внимание", какво трябва да включва, и защо. Какви са очакваните ефекти от него.
Ако получа отговори на тия въпроси, ще имам следващи към Яшар от Столипиново. Понеже той явно ще има обвинения към болницата.

13408

1

Стефан

10.04 2017 в 09:13

Ами башатата Яшар, да беше напънал тъшътшаата, да имунизира жаната барем, и бес това ша да е била на въсрас.
А не сега да цвили срещу докторите, и да потроши милион от бюджета за дело, което безусловно ще покаже невинност на болницата.
Идиоти.