Нова Зеландия дава тласък на ваксинациите след ръст на заразените с COVID-19

За ден бяха ваксинирани 130 000 души, което е 2% от населението на страната

OFFNews 19 октомври 2021 в 10:05 1456 0

Снимка Getty Images

Нова Зеландия регистрира във вторник най-големия брой новозаразени с коронавирус от началото на пандемията, след като огнищe в най-големия град в страната се разрасна и властите настояха за засилване на темповете на ваксиниране като единствен изход от двумесечния локдаун в Оукланд, предаде Асошиейтед прес.

Здравните власти регистрираха 94 нови случая, което надхвърля 89-те, отчетени два пъти на дневна база в началото на пандемията преди 18 месеца. Повечето са в Оукланд, но има и 7 в съседния район Уайкато.

Министър-председателката Джасинда Ардърн каза, че нарушителите на правилата на локдауна спомагат за разпространението на заразата и отбеляза, че много от новите случаи са били установени у по-млади хора.

Досега Нова Зеландия успяваше да се справи с огнища на заразата чрез налагане на строги ограничения, агресивно проследяване на контактни лица и изолацията носителите на заразата. Но този подход се оказа недостатъчен при по-заразния Делта вариант.

Ардърн изтъкна, че трябва да се положат всички усилия, за да има повече ваксинирани. На съботния, предаван по телевизията фестивал "Ваксатон", бяха ваксинирани рекордните 130 000 души, което е повече от 2 на сто от петмилионното население на Нова Зеландия.

Ардърн обеща също да набележи пътя за излизане на Окланд от локдауна въз основа на броя на имунизираните. Правителството вече е разяснявало колко е важно 90% от населението над 12-годишна възраст да бъде ваксинирано, включително голям брой от коренното население маори, което е особено тежко засегнато от заразата. Засега тази цел не е достигната и 85% от подлежащите на ваксиниране са получили поне една доза, а напълно ваксинираните са 67 на сто. Тези числа са по-ниски сред маорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови