Нова технология изсушава лимфните възли при лечение на тумори

OFFNews 20 март 2024 в 08:54 1060 0

нова технология

Снимка Pixabay

Изследването е публикувано в специализираното списание „Нейчър Матириълс“

Китайски изследователски екип използва лиофилизация или сублимационно сушене на лимфни възли за подобряване на лечебния ефект на противотуморните лекарства, съобщават от университета в Чжъцзян, цитирани от Синхуа.

През последните години клетъчните лекарства са във възход като целева терапия на тумори. Синтезирани са химерни Т-клетки с антигенен рецептор (CAR), които могат точно да идентифицират и елиминират туморни клетки във фиксирани точки и се използват в клиничното лечение на хематологични тумори.

Предизвикателство обаче е CAR T-клетките да играят трайна и ефективна роля в областта на солидните тумори.

Изследователи от Колежа по фармацевтични науки и болница към Медицинския факултет на университета в Чжъцзян стигнаха до идеята CAR T-клетките да бъдат заредени с лимфните възли, които често се отстраняват по време на операция на тумор.

Те използват технологията за сублимационно сушене или лиофилизация, за да запазят ефективно порестата структура и активните съставки на лимфните възли и да ги използват като среда за съхранение и доставяне на лекарства срещу туморни клетки, което прави лечението по-силно и дълготрайно.

„Изследователският екип е проверил чрез животински модели, че новата техника може ефективно да възпрепятства повторната поява на тумори след операция“, каза Гу Чжън, един от авторите на изследването.

Изследването е публикувано в специализираното списание „Нейчър Матириълс“ (Nature Materials).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки