Нова лаборатория за диагностика на COVID-19 заработи в Пловдив

OFFNews 15 април 2020 в 14:07 1761 0

Началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски откри в Пловдив новопостроената референтна лаборатория за диагностика на COVID-19 към Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св. Георги".

По думите на шефа на оперативния щаб тя е една от най-модерните в страната. Той добави, че за съжаление такива лаборатории ще бъдат все по-нужни в бъдеще, защото, дори да отмине COVID епидемията, човечеството винаги ще бъде изправено пред такива предизвикателства.

В редица доклади на световни организации се подчертава, че инфекциозните болести, нови и мутирали вируси, могат да бъдат от най-големите заплахи за човечеството, коментира Мутафчийски. Той допълни, че Европейската комисия е публикувала основни документи, като Пътната карта, по която може да се възобновява животът в ЕС в условията на епидемия, а едно от основните изисквания е да има достатъчно ресурс за лабораторни изследвания на човешката популация, това е една от стъпките за бъдещата борба с епидемията.

За около месец в страната вече има 18 такива лаборатории, като преди това беше само една референта. По думите на ген. Мутафчийски основен акцент в бъдещата работа са лабораториите и развитието на медицинските ресурси, особено в областта на наличните интензивни легла, за да може стъпка по стъпка да се освобождават мерките в зависимост от добрите показатели в дадена област.

Директорът на УМБАЛ "Св. Георги" проф. д-р Карен Джамбазов благодари за дадената висока оценка за лабораторията и на дарителите, без които тя нямаше да бъде факт.

Лабораторията започна работа веднага след откриването. Едно зареждане на апаратурата позволява анализ на до 28 проби т.е. при пълно натоварване лабораторията може да достигне капацитет до 100-120 проби, но първоначално ще започнем с по-малко /50-60/ уточни проф. Джамбазов.

Обектът е на стойност 307 000 лева - средства, събрани изцяло от дарения. Също от дарения са и тестовете - над 3000. Вече са взети за изследване и първите проби на персонала, който ще работи в лабораторията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови