Нов рекорд на заразени с коронавирус в Русия

OFFNews 09 юли 2021 в 14:50 1205 0

Русия регистрира най-големия брой нови случаи на коронавирус от началото на януари и почти рекорден брой починали през последното денонощие, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

Федералният оперативен щаб за борба с новата инфекция съобщи днес за 25 766 нови случая на коронавирус. Това е най-големият брой от 2 януари. 726 заразени са починали за изминалите 24 часа.

Потвърдените случаи на коронавирус в Русия, с население от около 144 милиона души, надхвърлиха 5,733 милиона. Страната е на пето място в света по този показател след САЩ, Индия, Бразилия и Франция.

Смъртните случаи според оперативния щаб са 141 501 - най-много в Европа. Федералната статистическа служба Росттат обаче е отчела около 270 хиляди починали след заразяване с коронавируса само между април 2020 г. и същия месец на тази година, отбелязва Ройтерс.

Руските власти се опитват да насърчат населението да се ваксинира срещу COVID-19, откакто епидемичната обстановка се влоши през юни. Няма много желаещи, при все че официални лица уверяват, че броят им се е увеличил значително.

"В идеалния случай, предвид това, че ваксинацията е единственото ефективно средство за борба срещу пандемията, ние бихме искали всички да се ваксинират по един или друг начин. На практика обаче това е трудно за постигане", обобщи пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови