Нов рекорд на Гинес: Бебе се роди след 21 седмици и 1 ден и оцеля

OFFNews 11 ноември 2021 в 10:57 2108 0

Снимка https://www.guinnessworldrecords.com/

Момченце постави нов рекорд за преждевременно родено бебе, което е оцеляло. Роденото през юли 2020 г. американче бе вписано сред рекордите на Гинес.

Къртис Зи-Кийт Мийнс се родил през юли 2020 г. в Бирмингам, щата Алабама 21 седмици и 1 ден, след като майка му забременяла. Тежал само 420 грама. От "Световни рекорди на Гинес" потвърждават, че 16-месечният сега Къртис е поставил нов рекорд.

Първоначално изглеждало, че бременността на Мишел Бътлър протича нормално и тя ще роди износено бебе. Но на 4 юли 2020 г. била приета в болница за спешна операция. Родила близнаци на следващия ден. Единият починал ден по-късно. С около 1% шанс за живот Къртис бил приет в реанимация. Прекарал там три месеца на апаратно дишане. Изписан е през април 2021 г. след общо 275 дена в болница. Терапевтите трябвало да го научат как да диша и да използва устата си, за да се храни.

Нормалната бременност обичайно продължава 40 седмици, т.е. детето е родено 19 седмици по-рано.

"Възможността най-накрая да прибера Къртис у дома и да изненадам по-големите си деца с по-малкото им братче е момент, който винаги ще помня" - пише майката в изявление.

Къртис е четвъртото дете в семейството. Той все още има нужда от допълнителен кислород и сонда за хранене, но лекарите казват, че вече е добре.

"Работя това близо 20 години, но никога не съм виждал толкова малко бебе да е толкова силно, колкото беше той. Имаше нещо специално в Къртис", казва неонатологът д-р Браян Симс.

Предишният рекорд за преждевременно родено оцеляло бебе беше на Ричард Хътчинсън от Уисконсин - роден в 21-вата седмица и два дни. Преди Ричард рекордът е неподобрен 34 години. Притежаваше го момченце, родено в 21-вата седмица и пет дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови