Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Нов подвариант на Омикрон в Румъния, двойно се увеличиха случаите в Гърция

OFFNews 09 юни 2022 в 16:58 1870 1

Снимка Getty Images

В Румъния са потвърдени три случая на заразяване с подварианта BA.5 на Омикрон, съобщи епидемиологът Октавиан Журма във Фейсбук. Според него е въпрос на време този подвариант да стане доминиращ, пише днес в. „Адевърул“.

Министерството на здравеопазването на Румъния съобщи днес, че през последните 24 са регистрирани 341 нови случая на заразяване, което е с 25 по-малко от предходното денонощие, предаде Аджерпрес. Направени са 12 415 теста.

Повече от два пъти са скочили случаите на заразени с COVID-19 в Гърция сочат данните от последната седмица, съобщават гръцките медии.

В началото на седмицата новозаразените в страната са били 2 501, а три дни по-късно броят им е нараснал до 5 610.

При смъртните случаи също се бележи ръст – от 10 на 19 броя в рамките на три дни.

Няколко министри от правителството на Кириакос Мицотакис през тази седмица бяха диагностицирани с коронавирус. Положителен тест са дали министърът на отбраната Никос Папайотопулос, министърът на културата Лина Медони и министърът на климатичната криза и гражданска защита Христос Стилианидис.

Данните на Националната служба за обществено здраве (ЕОДИ) показват, че от началото на пандемията заразените с COVID-19 са били 3 478 779 души. Смъртните случаи, свързани с усложнения от вируса, вече са близо тридесет хиляди.

Какво знаем за BА.5

Наличието на нови подварианти на Омикрон може да доведе до значително увеличение на случаите на COVID-19 в държавите от ЕС през следващите седмици и месеци, съобщиха по-рано от българското здравно министерство.

Засега няма данни дали при подвариантите BA.4 или BA.5 заболяването протича по-тежко в сравнение с доминиращите към момента в Европа подварианти BA.1 и BA.2. Към момента в България няма установени случаи на подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5, предаде БТА.

След обявяването му от Световната здравна организация (СЗО) за "вариант, будещ безпокойство", Омикрон продължава да мутира, което води до появата на варианти с по-различни генетични мутации. През май 2022 г. два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха обявени от СЗО за „варианти, будещи безпокойство". Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са установени за първи път в Южна Африка, съответно през януари и февруари 2022 г., а към момента вече са доминиращи там.

Въз основа на данните на СЗО броят на случаите и броят на държавите, които съобщават за установяването на тези подварианти на Омикрон, се увеличават. Постепенно подвариантът на Омикрон ВА.5 се разпространява и в Западна Европа. През последните седмици в Португалия се наблюдава тенденция към повишаване броя на случаите на COVID-19, като делът на подварианта BA.5 сред тях се увеличава.

Наблюдаваното по-бързо разпространение на BA.4 и BA.5 вероятно се дължи на способността им да избягват имунната защита, предизвикана от предишна инфекция и/или ваксинация, особено ако имунитетът е отслабнал с течение на времето. Ограничените налични данни от проучвания, оценяващи проби от неваксинирани лица, които са били инфектирани с варианта на Омикрон BA.1, показват, че BA.4 и BA.5 са способни да избегнат имунитета, предизвикан от инфекция с ВА.1.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews