Нов план: Затварят големи обекти при над 9000 с COVID-19 в болници

Много от болните могат да се лекуват у дома, училищата наесен отварят, заяви проф. Мира Кожухарова

OFFNews 06 юли 2021 в 09:30 5318 0

Много големи обекти в страната ще бъдат затваряни при над 9 хиляди души с COVID-19 в болнични заведения. 

Това заяви проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър и един от експертите, работили по плана на МЗ за действия при нова вълна на коронавирус, по БНР. Планът разписва какво се прави при под 100 положителни проби на 100 хиляди население, при 100-200 на 100 хиляди, между 200 и 500 на 100 хиляди изследвани, над 500 положителни на 100 000 тествани, уточни тя. 

Ограничителните мерки ще се налагат при усложняване на обстановката, но не затваряне на градове, улици, махали и т.н. Публични обекти и пространства ще се затварят само в крайна нужда, заяви проф. Кожухарова. 

В първите две нива на заразяване болничните легла във вътрешните отделения би трябвало да стигнат. Идеята е да се запазят основните функции на болниците – например травматологично или неврологично отделение, но да има изолационни стаи, в които да се лекуват пациенти както от основните им заболявания, така и от коронавирусната инфекция, обясни проф. Кожухарова. 

Планът предвижда още личните лекари да бъдат по-оперативно включени, защото огромната част от хората с клинична картина спокойно могат да се лекуват вкъщи, посочи тя. 

Според Кожухарова училищата наесен трябва да работят в нормален присъствен режим. „При широко разпространение на делта варианта вероятно ще се наложи връщане към някои по-строги мерки. Надяваме се по-късно да се разпространи този вариант“, изтъкна още епидемиологът.

Залага се на това, че хората все пак ще се ваксинират, както и на това, че минимум 1/3 от хората у нас са преболедували, подчерта още проф. Кожухарова. 

Ако имаме 50% ваксинирани и 30% преболедували няма да се налага да се предприемат мерки, каза още експертът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!