Нов кръвен тест диагностицира Алцхаймер преди появата на симптоми

OFFNews 22 декември 2022 в 12:44 1118 0

кръв

Снимка Unsplash

Методът е дело на изследователи от Университета на Вашингтон

Нов вид кръвен тест може да открие скрит токсин, който стои в основата на болестта на Алцхаймер, години преди пациентът да прояви каквито и да било симптоми на загуба на паметта или объркване, предаде "Сайънс алерт", цитирана от БГНЕС.

Ако доказателството за концепцията може да бъде допълнително тествано и разширено, тестът би могъл значително да ускори диагностицирането, давайки на милиони пациенти отговори и достъп до подходящи грижи много преди болестта да се развие.

Изследователи от Университета на Вашингтон (UW) създават новия кръвен тест. Той е разработен така, че да засича молекулярен предшественик в кръвта, който може да причини неправилно сгъване и струпване на протеини в мозъка, като в крайна сметка образува амилоидни плаки бета (Aβ).

Аβ плаките са известен отличителен белег на болестта на Алцхаймер, но ролята им за влошаването на когнитивните способности е неясна. В миналото тези извънклетъчни плаки са били считани за ранен спусък на дисфункция и загуба на неврони, което в крайна сметка води до когнитивен упадък.

Последните проучвания обаче показват, че Aβ плаките са налице само при една трета от пациентите с болестта на Алцхаймер, а понякога те присъстват и в мозъците на хора, които не изпитват когнитивен дефицит.

С други думи, извънклетъчните Aβ плаки в мозъка не са непременно токсични сами по себе си, но те могат да произхождат от прословутите трудни за откриване молекулярни токсини.

Учените все още изясняват подробностите, но хипотезата е накарала изследователите от UW да направят впечатляващо точен тест за свързване на разтворими олигомери, наречен SOBA.

Изследователите първо тестват SOBA върху кръвната плазма на 310 участници. Някои от участниците са показали леки когнитивни нарушения или болест на Алцхаймер, докато други са били в добро когнитивно здраве.

Чрез измерване на токсичните олигомери на Aβ в кръвната плазма SOBA открива всички 53 участници с болестта на Алцхаймер, за които по-късно се потвърждава, че имат болестта след смъртта.

В същото време в контролната група SOBA открива олигомери в пробите от кръвна плазма на 11 души. Десет от тези участници по-късно са диагностицирани с леко когнитивно нарушение или болест на Алцхаймер.

"Това, което изследователите искаха, е надежден диагностичен тест за болестта на Алцхаймер - и то не само тест, който потвърждава диагнозата Алцхаймер, но и такъв, който може да открие признаци на болестта, преди да настъпи когнитивно увреждане", казва биоинженерът Валери Дагет от UW.

"Това е важно за здравето на хората и за всички изследвания на това как токсичните олигомери на амилоид бета продължават да нанасят щети. Това, което показваме тук, е, че SOBA може да бъде основата на такъв тест", убеден е ученият.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови