Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ниското тегло при раждане – фактор за мъжко безплодие

OFFNews 16 декември 2019 в 13:33 1949 0

Снимка Pixabay

Мъжката фертилност е свързана с ниското тегло при раждане гласи изследване, публикувано в Human Reproduction. Досега известните фактори, които влияят върху плодовитостта на силния пол са алкохолът, тютюнопушенето, замърсената околна среда.

Учени от Университета в Орхус, Дания, са изследвали показателите на 5 594 мъже и 5 342 жени, родени в периода 1984-1987 година. Всички те са били доносени и в повечето случаи с нормално тегло. Под нормата са били едва 10% от участниците.

Изследователите установили, че мъжете, които са родени с по-ниско тегло, се сблъскват с безплодието 55% по-често от тези, които са били в норма. Интересното е, че подобна зависимост при жените не била установена.

Експертите все още не са открили причината за подобна връзка, но подозират, че този факт има отношение към развитието на плода.

Средата, в която се развива плодът, може да бъде определяща за развитието на репродуктивните органи и бъдещото производство на сперма, обяснява Ан Торстед, специалист от Департамента по обществено здравеопазване в университета на Орхус. Тя уточнява, че ниското тегло на новороденото е непосредствено свързано с вредните навици на майка му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!