Няма коронавирус, но има противоепидемични мерки в много области

Външно министерство предупреди да не се пътува до Иран и рисковите райони на Южна Корея

OFFNews 02 март 2020 в 18:25 3148 1

Няма положителна проба за коронавирус. Днес във Военномедицинска академия са изследвани 30 проби, а в Националната референтна лаборатория - 39. Резултатите от всички са отрицателни, съобщи шефът на оперативния щаб проф. Мутафчийски.

Трима души са приети във ВМА със симптоми на вирусно заболяване. Единият е германски гражданин, пътувал в Италия. Другите двама са българи. Техните резултати ще станат известни до края на деня.

Междувременно се правят контролни изследвания на пациентите, чиято карантина изтича. Двама души ще бъдат тестувани отново утре.

Отрицателни са и контролните проби на футболистите от "Лудогорец".

Няма медици под карантина, каза още генерал-майор Мутафчийски. Под карантина ще излизат само здравни специалисти, които са били в контакт с пациент с доказано положителна проба, за 14 дни.

Други вируси

Увеличената заболеваемост от други вирусни заболявания заплашва да изтощи системата, каза още ръководителят на оперативния щаб.

Заради грип "В" има обявени противоепидемични мерки в няколко области и общини – София област, Пловдив, Варна, Добрич, Стара Загора и Бургас. Повишена е заболеваемостта в Сливен и Разград, където също се очаква да бъде обявена епидемична обстановка.

Има регистрирани 16 случая на заболели от морбили, както и предепидемична обстановка от Хепатит А в Кюстендил и Дупница.

"Тези болни ще ангажират съответните здравни служби и звена по места, където очакваме да приберем, евентуално, заразените с коронавирус. Това би довело до преизтощаване на системата, затова и препоръчаните от нас мерки във връзка с Трети март имат по-извънреден характер", обясни Мутафчийски.

Пътуване в чужбина

От Министерство на външните работи препоръчват да не се пътува в рисковите райони в Южна Корея, а в останалите области да се вземат нужните предпазни мерки. По-високо е нивото на риск за Иран, където не се препоръчва пътуване за цялата територия на страната, обясни представител на външното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews