Няма достатъчно тестове за антитела

OFFNews 10 ноември 2021 в 11:54 1323 0

Недялко Калъчев

Снимка БТА/Христо Касабов, архив

Недялко Калъчев

Лабораториите не разполагат с достатъчен брой тестове за антитела с оглед на очаквания наплив на желаещи да се тестват от утре, казва д-р Недялко Калъчев, управител на една от големите вериги лаборатории у нас.

Не създадохме мрежа за междулабораторно взаимодействие - нещо, за което призовавах здравните власти още миналата година, за да може да се споделят ресурси и да се знае - каза той пред БНР.

"Ако направим преглед от Видин до Малко Търново и от Силистра до Петрич, аз мога горе-долу да ги изредя къде и какво има. Проблемът е, че е в моята глава, а не на бюрото на министъра. Капацитетът не е ясен за управляващите, ясен е за любопитковци като мен. Това не е правилният подход."

„Завишаване с 20% на текущото потребление в момента ще създаде проблем“, прогнозира Недялко Калъчев. Той предупреди, че е възможно забавяне в доставките на тестове предвид тежката транспортна ситуация в Европа.

Областите градове и по-големите общини имат капацитет донякъде и възможности да изследвате тези антитела. По-малките, които не разполагат с необходимата техника, „са прилично обхванати от съответните „майчини“ лаборатории, гнездови лаборатории на областните центрове“, обясни Калъчев. Според него на много малко места може да се наложи лаборатории да променят доставчика на оборудването и реактивите.

Той предположи, че на повечето места ще се установи равновесна цена около 25-30 лева за изследването на антитела.

„Този експеримент в момента в България ще бъде отчетен в европейски мащаб, защото са малко страните, които признават антителата – Австрия, която е член на Евросъюза, Швейцария, която не е член, колеги от Румъния тръгват по този път. Това, което се случва в България, ще бъде отчетено като едно опитно поле. Защото войната срещу антителата е епична“, подчерта Недялко Калъчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews